Od lat robię placki ziemniaczane z tego przepisu, smakują obłędnie. Ten dodatek zaskoczy każdego
Placki ziemniaczane to jeden z kuchennych pewników, a większość z nas przygotowuje je niemal machinalnie. A co gdyby przerwać rutynę i wzbogacić je o składnik, który dodaje złożoności smakowi? Tak właśnie robimy w tym przepisie.
Placki ziemniaczane 2.0
Starłam ziemniaki na placki i pomyślałam: co by tu dodać, żeby były smaczniejsze niż dotychczas. Wtedy wpadł mi do głowy ten pomysł – pisze Agnieszka na jednym z internetowych forów poświęconych gotowaniu.
Po chwili dodaje, że intuicja jej nie zawiodła, a placki nigdy nie były tak smaczne. Jednak nie jedna Agnieszka wpadła na ten pomysł. Od lat gospodynie domowe dzielą się między sobą niemal magicznym składnikiem, który podrasowuje smak zwykłych placków. Magicznym? Ależ nie – to przecież stary dobry majonez.
Zrób tak z kratką od piekarnika. Mistrzowski sposóbPlacki z majonezem
Dodatek majonezu do placków ziemniaczanych nie zmienia nic poza smakiem. Przygotowujemy je bardzo podobnie jak we wszystkich innych przepisach. Może w tej wersji placki nie smakują tak doskonale z cukrem, za to świetnie komponują się z gulaszem czy nawet łyżką jogurtu albo śmietany.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- Sól, pieprz, olej do smażenia
Dodajemy majonez do placków ziemniaczanych
Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy w robocie kuchennym. Odciskamy z nadmiaru wody na sitku o gęstych okach lub tetrowej ściereczce. Cebulę siekamy lub ścieramy na tarce, a czosnek przeciskamy przez praskę lub miksujemy w blenderze razem z cebulą.
Starte odsączone ziemniaki, cebulę i czosnek umieszczamy w jednej misce. Dodajemy wybite jajka, mąkę i majonez. Mieszamy na jednolitą masę, przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą złociste. Po usmażeniu kładziemy na ręczniku papierowym, by wchłonął on nadmiar tłuszczu. W wersji z majonezem podajemy placki raczej w wytrawnym towarzystwie.
Wypróbuj też przepisy na niezwykłe kotlety mielone z kaszą gryczaną i sycącą zupę soliankę.