Smakosze.pl
ogórki

Pixabay / _Alicja_

W jaki sposób obrać ogórka, aby nie był gorzki? Jest genialny sposób

27 Stycznia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Gorzki ogórek potrafi zepsuć nawet najlepszą potrawę. Dlaczego tak się dzieje? I w jaki sposób możemy zapobiec takiej nieprzyjemnej sytuacji? Śpieszymy z odpowiedzią i uprzedzamy: z pozoru prosty trick może naprawdę zrewolucjonizować Twoją

Ogórek kojarzy się z letnimi obiadami. Któż z nas nie uwielbia mizerii, czy pysznym sałatek z jego dodatkiem? Niestety, czar pryska gdy okazuje się, że popularne warzywo jest gorzkie i psuje smak naszej potrawy. 

Dlaczego tak się dzieje? Wszystko wskazuje na to, że popełniamy spory błąd obierając to warzywo. Całe szczęście prosty trick sprawi, że już na zawsze pożegnamy się z tym problemem i unikniemy kulinarnej katastrofy.

Jak obrać ogórki, aby pozbyć się gorzkiego posmaku? Śpieszymy z odpowiedzią!

Za gorzki posmak ogórków odpowiadają substancje, które zawarte są w jego liściach i łodygach. Dlatego, sposób ubierania tego warzywa ma ogromne znaczenie. Ogórki są bowiem najbardziej gorzkie w części, która wyrasta z z całej rośliny. 

W jaki sposób powinniśmy obierać ogórka? Przede wszystkim powinniśmy zaczynać od jaśniejszej strony tego warzywa. Gdy obierzemy je z drugiej nieco ciemniejszej strony, to niestety warzywo będzie miało niezbyt smaczną goryczkę.

Gdy natniemy końcówkę ogórka, która jest połączona z łodygą, to niestety rozprowadzimy gorzką substancję po całym warzywie. Niestety, kulinarne skutki takiego błędu odczuje niemal każdy smakosz. 

Co odpowiada za gorzki posmak ogórków? Są to wspomniane wyżej substancje, które znajdują się w jego liściach i łodygach tzw. kukurbitacyny. Są to związki z grupy steroidów, które mają one za zadanie odstraszyć zwierzęta i chronić roślinę przed zjedzeniem.

Okazuje się jednak, że nie wszystkie ogórki są gorzkie. Dlaczego tak się dzieje?  Powodem są różne warunki uprawy tego warzywa. Jeżeli są one dość ciężkie (np. susza lub niskie temperatury), to roślina chroni się wytwarzając więcej kukurbitacyn. 

Jesteś ciekawy, dlaczego ogórki w sklepach spożywczych pakowane są w folię? Koniecznie przeczytaj jeden z naszych tekstów link znajdziesz tutaj. Na naszej stronie przeczytasz także, z jakim warzywem pod żadnym pozorem lepiej nie łączyć tego uwielbianego warzywa.

Czy wykorzystasz powyższy trick? Jesteśmy bardzo ciekawi!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

undefined

źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefined

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

skórki mandarynki

Porady

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Czytaj więcej >
Kiedy najlepiej wypić kawę?

Porady

O jakich porach pijać kawę?

Czytaj więcej >
smażenie

Porady

Sprytny patent na pryskający tłuszcz na patelni

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo smażyć karpia?

Czytaj więcej >
Zamrożone mięso

Porady

Jak szybko rozmrozić mięso?

Czytaj więcej >
Najgorsze błędy podczas gotowania rosołu

Porady

Najgorsze błędy popełniane podczas gotowania rosołu

Czytaj więcej >