Smakosze.pl Przepisy Orzechowe ciasto bez pieczenia. Niezwykły smak jest zasługą 2 oryginalnych składników
Canva / Atide

Orzechowe ciasto bez pieczenia. Niezwykły smak jest zasługą 2 oryginalnych składników

22 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Orzechowe ciasto bez pieczenia jest prawdziwym hitem, jeśli chodzi o desery tego typu. Słonawy smak krakersów idealnie komponuje się z masą budyniową dosłodzoną miodem. Wierzch ciasta wieńczą chrupiące orzechy w domowym karmelu. Na samą myśl cieknie ślinka.

Orzechowe ciasto bez pieczenia przygotujesz prosto i szybko. Samo przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut. Nie potrzebne są żadne specjalistyczne sprzęty kuchenne ani nawet mikser. Pamiętaj, że to ciasto potrzebuje jednak czasu spędzonego w lodówce, aby dobrze się związać. Najlepiej zaplanować sobie przyrządzenie go z jednodniowym wyprzedzeniem.

Przepis na niezwykłe orzechowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 2 duże opakowania krakersów

  • 1 litr tłustego mleka

  • 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

  • 1 kostka masła

  • 2-3 łyżki miodu

  • 2 szklanki łuskanych orzechów włoskich

  • 1 szklanka cukru

  • 100 ml śmietanki 30%

Jak prosto i szybko przygotować pyszne ciasto bez pieczenia?

Przygotuj masę budyniową do ciasta bez pieczenia. W tym celu do dużego garnka wlej mleko i dodaj do niego budynie waniliowe. Dosłodź całość 1/2 szklanki cukru i zagotuj budyń, cały czas mieszając go za pomocą rózgi kuchennej .

Do budyniu dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki kostkę masła . Mieszaj masę budyniową do ciasta bez pieczenia do momentu, aż całe masło się rozpuści . Na końcu dodaj do garnka 2-3 łyżki miodu i również go rozpuść w gorącym budyniu.

Formę do pieczenia wyłóż papierem . Układaj kolejne warstwy orzechowego ciasta bez pieczenia . Zacznij od warstwy krakersów, a następnie wyłóż na nią 1/3 budyniowej masy . Czynność powtarzaj tak, aby uzyskać 3 warstwy budyniu, z których każda jest otoczona krakersami .

Przygotuj ostatnią warstwę ciasta bez pieczenia. W tym celu 1/2 szklanki cukru przesyp do garnka . Podgrzewaj cukier bez mieszania do momentu, aż zacznie nabierać bursztynowego koloru. Zdejmij garnek z ognia, wlej do niego słodką śmietankę , a następnie podgrzewaj całość na niewielkiej mocy palnika do momentu uzyskania gładkiego sosu .

Do garnka z karmelem wsyp orzechy do ciasta bez pieczenia . Mieszaj składniki, aż orzechy będą równomiernie otoczone słodkim syropem . Karmelowo-orzechową masę rozłóż równomiernie na wierzchu ciasta .

Orzechowe ciasto bez pieczenia odstaw do ostygnięcia . Kiedy będzie już chłodne, przykryj je folią i wstaw do lodówki na kilka godzin , a najlepiej na całą noc. Gotowe ciasto krój na mniejsze kawałki i podawaj . Obłędne ciasto bez pieczenia o smaku batonika znajdziesz w tym przepisie . Kultowe ciasto z galaretką z pewnością zachwyci wszystkich gości .

Canva / NatashaBreen
Canva / NatashaBreen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy