Orzechowe ciasto bez pieczenia. Niezwykły smak jest zasługą 2 oryginalnych składników
Orzechowe ciasto bez pieczenia jest prawdziwym hitem, jeśli chodzi o desery tego typu. Słonawy smak krakersów idealnie komponuje się z masą budyniową dosłodzoną miodem. Wierzch ciasta wieńczą chrupiące orzechy w domowym karmelu. Na samą myśl cieknie ślinka.
Orzechowe ciasto bez pieczenia przygotujesz prosto i szybko. Samo przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut. Nie potrzebne są żadne specjalistyczne sprzęty kuchenne ani nawet mikser. Pamiętaj, że to ciasto potrzebuje jednak czasu spędzonego w lodówce, aby dobrze się związać. Najlepiej zaplanować sobie przyrządzenie go z jednodniowym wyprzedzeniem.
Przepis na niezwykłe orzechowe ciasto bez pieczenia
Składniki:
-
2 duże opakowania krakersów
-
1 litr tłustego mleka
-
3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
-
1 kostka masła
-
2-3 łyżki miodu
-
2 szklanki łuskanych orzechów włoskich
-
1 szklanka cukru
-
100 ml śmietanki 30%
Jak prosto i szybko przygotować pyszne ciasto bez pieczenia?
Przygotuj masę budyniową do ciasta bez pieczenia. W tym celu do dużego garnka wlej mleko i dodaj do niego budynie waniliowe. Dosłodź całość 1/2 szklanki cukru i zagotuj budyń, cały czas mieszając go za pomocą rózgi kuchennej .
Do budyniu dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki kostkę masła . Mieszaj masę budyniową do ciasta bez pieczenia do momentu, aż całe masło się rozpuści . Na końcu dodaj do garnka 2-3 łyżki miodu i również go rozpuść w gorącym budyniu.
Formę do pieczenia wyłóż papierem . Układaj kolejne warstwy orzechowego ciasta bez pieczenia . Zacznij od warstwy krakersów, a następnie wyłóż na nią 1/3 budyniowej masy . Czynność powtarzaj tak, aby uzyskać 3 warstwy budyniu, z których każda jest otoczona krakersami .
Przygotuj ostatnią warstwę ciasta bez pieczenia. W tym celu 1/2 szklanki cukru przesyp do garnka . Podgrzewaj cukier bez mieszania do momentu, aż zacznie nabierać bursztynowego koloru. Zdejmij garnek z ognia, wlej do niego słodką śmietankę , a następnie podgrzewaj całość na niewielkiej mocy palnika do momentu uzyskania gładkiego sosu .
Do garnka z karmelem wsyp orzechy do ciasta bez pieczenia . Mieszaj składniki, aż orzechy będą równomiernie otoczone słodkim syropem . Karmelowo-orzechową masę rozłóż równomiernie na wierzchu ciasta .
Orzechowe ciasto bez pieczenia odstaw do ostygnięcia . Kiedy będzie już chłodne, przykryj je folią i wstaw do lodówki na kilka godzin , a najlepiej na całą noc. Gotowe ciasto krój na mniejsze kawałki i podawaj . Obłędne ciasto bez pieczenia o smaku batonika znajdziesz w tym przepisie . Kultowe ciasto z galaretką z pewnością zachwyci wszystkich gości .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak robiono rosół w 1889 roku? Mamy przepis. Pamiętaj o kluczowej zasadzie
-
Babcia Hela zdradziła sekret puszystych racuchów. Największą wagę przywiązuje do 1 detalu
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama