Smakosze.pl
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

canva/Erich Karnberger

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

12 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Orzechy włoskie są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Niestety bez dokładnego usunięcia skórki w smaku bywają pełne goryczki. Jeden prosty patent pozwoli je sprawnie oczyścić. Mowa o blanszowaniu, czyli krótkim gotowaniu we wrzątku.

Orzechy są istotnym elementem diety, gdyż dostarczają zarówno białka, jak i tłuszczu. Są też po prostu smaczne. Z niektórych jednak dość jest trudno zdjąć gorzką skórkę. Na szczęście nie trzeba ograniczać się do kupowania już obranych smakołyków. Domowym sposobem można bowiem poradzić sobie z nieprzyjemnym urozmaiceniem.

Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

CZYTAJ DALEJ

Blanszowanie pomoże usunąć gorzką skórkę orzechów włoskich

Podstawowa technika kulinarna, która na co dzień służy szefom kuchni do zachowywania koloru warzyw czy właśnie pozbawiania ich twardych skórek, będzie pomocna również w obieraniu orzechów włoskich.

Smakołyk wystarczy wyjąć z zewnętrznej łupiny — np. korzystając z dziadka do orzechów — a następnie wrzucić do garnka z gorącą wodą i gotować przez zaledwie pół minuty. Po tym czasie naczynie zdejmujemy z kuchenki i przykrywamy pokrywką.

Partiami wyławiamy orzechy i przy pomocy niewielkiego nożyka usuwamy skórkę. Będzie zmiękczona, wiec powinna łatwo odchodzić. W ten sposób przygotowane orzechy możecie zajadać już bez obaw — gorzki smak nam nie grozi.

Jak podać orzechy włoskie? Kilka prostych pomysłów

Smaczną i pełną cennych składników odżywczych roślinę można dodawać do deserów takich jak np. piernik czy lody. Dobrym pomysłem jest też zmielenie ich i dodanie do bułki tartej, którą opanierujemy kotlety.

Orzechy włoskie równie pyszne będą jako składnik obiadowych dodatków czy sałatek wytrawnych. Wrzućcie je np. do buraczków czy surówki z selerem, a efekty z pewnością przyjemnie zaskoczą was i waszą rodzinę.

Obieranie orzechów włoskich jest proste

canva/Lcc54613

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dorotakaminska

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Mycie jaj przed włożeniem do lodówki nie jest bezpieczne

Porady

Myjecie jajka przed włożeniem do lodówki? Częsty błąd może wiele kosztować

Czytaj więcej >
rosół z imbirem

Porady

Dlaczego warto wrzucić imbir do rosołu? Doskonały patent na jesienne chłody

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak długo należy gotować grzyby? Informacje istotne dla smaku i Twojego zdrowia

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Porady

Zastąp jajko innym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
zielona część pora

Porady

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Znamy niesamowite sposoby ich wykorzystania

Czytaj więcej >
jak zagęścić gulasz

Porady

Czym zagęścić gulasz? Mąka nie jest jedynym sposobem

Czytaj więcej >