Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste
canva/Erich Karnberger

Orzechy włoskie są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Niestety bez dokładnego usunięcia skórki w smaku bywają pełne goryczki. Jeden prosty patent pozwoli je sprawnie oczyścić. Mowa o blanszowaniu, czyli krótkim gotowaniu we wrzątku.

Orzechy są istotnym elementem diety, gdyż dostarczają zarówno białka, jak i tłuszczu. Są też po prostu smaczne. Z niektórych jednak dość jest trudno zdjąć gorzką skórkę. Na szczęście nie trzeba ograniczać się do kupowania już obranych smakołyków. Domowym sposobem można bowiem poradzić sobie z nieprzyjemnym urozmaiceniem.

Blanszowanie pomoże usunąć gorzką skórkę orzechów włoskich

Podstawowa technika kulinarna, która na co dzień służy szefom kuchni do zachowywania koloru warzyw czy właśnie pozbawiania ich twardych skórek, będzie pomocna również w obieraniu orzechów włoskich.

Smakołyk wystarczy wyjąć z zewnętrznej łupiny — np. korzystając z dziadka do orzechów — a następnie wrzucić do garnka z gorącą wodą i gotować przez zaledwie pół minuty. Po tym czasie naczynie zdejmujemy z kuchenki i przykrywamy pokrywką.

Partiami wyławiamy orzechy i przy pomocy niewielkiego nożyka usuwamy skórkę. Będzie zmiękczona, wiec powinna łatwo odchodzić. W ten sposób przygotowane orzechy możecie zajadać już bez obaw — gorzki smak nam nie grozi.

Jak podać orzechy włoskie? Kilka prostych pomysłów

Smaczną i pełną cennych składników odżywczych roślinę można dodawać do deserów takich jak np. piernik czy lody. Dobrym pomysłem jest też zmielenie ich i dodanie do bułki tartej, którą opanierujemy kotlety.

Orzechy włoskie równie pyszne będą jako składnik obiadowych dodatków czy sałatek wytrawnych. Wrzućcie je np. do buraczków czy surówki z selerem, a efekty z pewnością przyjemnie zaskoczą was i waszą rodzinę.

Obieranie orzechów włoskich jest proste
canva/Lcc54613

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dorotakaminska