Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Owiń mięso mielone ciastem francuskim i wstaw do piekarnika. Ten obiad starcza na kilka dni
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 25.01.2024 08:05

Owiń mięso mielone ciastem francuskim i wstaw do piekarnika. Ten obiad starcza na kilka dni

mięso w cieście
YouTube/@Gruby Gotuje

Jeżeli szukasz szybkiego i taniego przepisu na obiad, to trafiłaś idealnie. Wystarczy ci ciasto francuskie i mięso mielone. Przygotowanie to kwestia kilkunastu minut, a efekt jest niesamowity.

Co to za sposób na szybki obiad?

Zapomniałaś, że dzisiaj twoja kolej na obiad? Nie szkodzi. Z tym przepisem zrobisz go w chwile. Pamiętaj, tylko aby zajechać do sklepu po ciasto francuskie i mięso mielone. Zastanawiasz się, co z tego wyjdzie?

Już tłumaczę. Będzie to pewnego rodzaju zapiekanka. Jednak zupełnie inna dotychczas. Zaufaj mi, bo smakiem zaskoczy twoich domowników. 

mięso mielone.jpg
Canva/@xalanx
Na ciasto francuskie kładę śmietanę oraz owoce i zawijam. Słodziutki, łatwy deser

Co oprócz ciasta francuskiego?

Do wykonania tego pysznego obiadu będziesz potrzebować dosłownie kilka rzeczy. Zrób zakupy według listy i zaczynamy. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Gruby gotuje, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie tego artykułu.

Składniki:

  • 2 rolki ciasta francuskiego
  • 800 g mielonego mięsa wieprzowego
  • natka pietruszki
  • 1 duża cebula czerwona
  • 4 żabki czosnku
  • 2 jajka
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie zajmuje chwile

Zacznij od przełożenia mielonego mięsa do miski. Następnie pokrój cebulę w drobną kostkę. Posiekaj nać pietruszki. Oba składniki wsyp do miski. Całość dopraw pieprzem, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wlej passatę oraz wbij jajka. 

Całość dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z mięsnej masy uformuj kulę mięsa, lekko spłaszczając ją od góry. Piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni

Upieczone mięso przełóż na placek ciasta francuskiego i owiń nim mięso. Drugą rolką ciasta przykryj mięso od góry i połącz spód z górą. Nadmiar ciasta odetnij. 

Wierzch posmaruj żółtkiem. Piecz przez kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżeli po tym czasie mięso będzie surowe, piecz nieco dłużej. Gotowe danie krój na kawałki i uczta dla całej rodziny gotowa. Sprawdź, jak zrobić niezwykłą surówkę z pomidora oraz z jakim pieczywem szybciej zgubisz zbędne kilogramy

krojenie cebuli.jpg
Canva/@bulentumut