Chleb z cukrem jak sprzed lat
facebook.com/Kateryna Matvieieva

Niezapomniany smak dzieciństwa - chleb z cukrem

Chleb z cukrem w dzisiejszych czasach nie jest łakociem, które wywołuje ślinotok - całkowicie odwrotnie było dawniej, gdy większość z nas była dziećmi. Wtedy taki przysmak sprawiał nam ogromną przyjemność, a sekretem był jeden składnik. Mowa oczywiście o śmietanie, która nadawała całości doskonałej konsystencji i kremowości.

Chleb z cukrem zdecydowanie nie należy do potraw najzdrowszych, wszak duża zawartość węglowodanów nie sprzyja zdrowemu odżywianiu - jednak przyjemność, jaka płynie z jedzenia go, jest tak duża, że warto raz na jakiś czas zrobić sobie coś pysznego.

Choć przepis na ten przysmak jest jednym z najprostszych, nie każdy może zdawać sobie sprawę, że istnieje pewien sekretny składnik, który sprawia, że chleb i cukier smakowały jeszcze lepiej. Dodatkiem tym jest śmietana, w końcu jej delikatność świetnie komponuje się z twardymi kryształkami cukru.

Chleb z cukrem ponownie zagości w twoim jadłospisie

Większość z nas w dzieciństwie jadała jego najprostszą wariację. Najczęściej składała się ona z kromki chleba nasączoną wodą lub posmarowaną cienką warstwą masła, na które rozsypywano odrobinę białego cukru rafinowanego. Chrupanie połączone z miękkością pieczywa były wspaniałą kombinacją.

Dzisiaj można jednak udoskonalić tę prostą recepturę, poprzez zastosowanie najprostszych metod. Przed podaniem chleb warto podsmażyć na maśle, dzięki czemu delikatnie skarmelizowana powierzchnia będzie jeszcze smaczniejsza. Kopiasta łyżka śmietany jedynie wzmocni wspaniałe doznania podczas zajadania się rarytasem sprzed lat.

Przepis Magdy Gessler na zupę grzybowąPrzepis Magdy Gessler na zupę grzybowąCzytaj dalej

Chcesz poczytać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy najlepsze dodatki do jajek. W tym tekście z kolei zdradzamy przepis Magdy Gessler na zupę grzybową - lepszej prawdopodobnie nigdy nie jadłeś.

Przepis na udoskonalony chleb z cukrem

Składniki:

  • 4 kromki białego chleba pszennego
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany 12%

Zacznij od posmarowania kromek chleba równomierną warstwą masła. Tłuszcz warto wyjąć około pół godziny przed gotowaniem, aby nabrał temperatury i był łatwy w rozprowadzaniu na pieczywie. Następnie rozgrzej patelnię pokrytą warstwą teflonu.

Wyłóż na niej kromki i smaż z obu stron, aż nabiorą ładnego i smakowitego brązowego koloru. Uważaj jednak, aby nie spalić masła - jeśli do tego dopuścisz, całość stanie się nieprzyjemnie gorzka. Chcąc tego uniknąć, można skorzystać z masła klarowanego, którego temperatura dymienia jest znacznie większa, niż klasycznego masła. Wyłóż chleb na talerz i odstaw do wystudzenia.

Kolejnym, ostatnim już krokiem, jest posmarowanie podsmażonego chleba pokaźną ilością śmietany, na którą należy rozsypać cukier. Teraz można rozsmakować się w nostalgicznej przekąsce, która wprowadza w rozmarzenie. Świetnym pomysłem jest również użycie dodatków smakowych, takich jak cynamon czy gałka muszkatołowa, które zmienią profil smaku i mogą dostarczyć więcej radości. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakizpolski.com.pl; zszywka.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł