Pieczone pierogi od Ewy Wachowicz. Wnetrze skrywa uwielbiane mieso
Ewa Wachowicz podzieliła się rewelacyjnym przepisem na pieczone pierogi. Drożdżowe ciasto obficie nadziane jest aromatycznym farszem na bazie mięsa drobiowego. Całości dopełnia aksamitny sos jogurtowo- czosnkowy. Tym pierogom nie sposób się oprzeć.
Na wykonanie pieczonych pierogów według Ewy Wachowicz, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu z portalu Instagram, należy przeznaczyć odpowiednio dużo czasu, którego wymaga zrobienie ciasta drożdżowego. Każda minuta oczekiwania warta jest jednak niezwykłego smaku gotowego dania. Proponujemy przygotowanie większej porcji. Pieczone pierogi Ewy Wachowicz znikają błyskawicznie.
Przepis na powalające pieczone pierogi według Ewy Wachowicz
Składniki na ciasto:
1 kg maki pszennej lub orkiszowej
100 g drożdży
1 łyżka cukru trzcinowego
2 szklanki ciepłego mleka
2 jajka
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
1/2 kg piersi z kurczaka
250 g pieczarek
1 papryka czerwona
1 por
100 g sera żółtego dojrzewającego
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki kurkumy
sól
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki rozmarynu
Składniki na sos:
jogurt
czosnek
mięta
sól
pieprz
Pieczone pierogi od Ewy Wachowicz krok po kroku
Mąkę na pieczone pierogi przesiej do miski. W proszku zrób mały dołeczek i wkrusz do niego drożdże. Dodaj cukier, wlej połowę ciepłego mleka i odstaw całość przykrytą ściereczką na ok. 30 minut.
Po upływie wymaganego czasu dodaj do miski 2 żółtka. Przypraw solą i pieprzem. Dolej pozostałe mleko i wyrób całość na gładką masę. Odstaw pod przykryciem na kolejne 60 minut.
W międzyczasie przygotuj farsz do pieczonych pierogów. Pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka obsmaż na rozgrzanym maśle z dodatkiem kurkumy i słodkiej papryki. Następnie dołóż drobno posiekane pieczarki, pokrojoną paprykę czerwoną oraz plasterki pora. Całość wymieszaj, dopraw ziołami i odstaw do ostudzenia.
Wyrośnięte ciasto na pierogi pieczone cienko rozwałkuj i pokrój na kwadraty. Do przestudzonego farszu dodaj starty żółty ser i po wymieszaniu składników zacznij zawijać pierogi. Zlepienie ciasta ułatwi zwilżenie jego brzegów za pomocą wody.
Pierogi wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz przez ok. 20 minut. W międzyczasie przygotuj sos, mieszając przeciśnięte ząbki czosnku z jogurtem, miętą i przyprawami. Pieczone pierogi podawaj na ciepło w towarzystwie sosu. Inną smakowitą przekąskę od Ewy Wachowicz znajdziesz w tym przepisie. Z piekarnika polecamy również taką wersję pierogów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kasia Cichopek pokazała jak robi sałatkę z kapusty pekińskiej. Idealna na każdą okazję
Żaden kefir i maślanka. Teraz do racuchów wszyscy wlewają inny produkt