Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pieczone pierogi od Ewy Wachowicz. Wnetrze skrywa uwielbiane mieso
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 21.10.2022 14:58

Pieczone pierogi od Ewy Wachowicz. Wnetrze skrywa uwielbiane mieso

pieczone pierogi ewy wachowicz
Canva / Elmik; Instargram / @ewawachowicz

Ewa Wachowicz podzieliła się rewelacyjnym przepisem na pieczone pierogi. Drożdżowe ciasto obficie nadziane jest aromatycznym farszem na bazie mięsa drobiowego. Całości dopełnia aksamitny sos jogurtowo- czosnkowy. Tym pierogom nie sposób się oprzeć.

Na wykonanie pieczonych pierogów według Ewy Wachowicz, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu z portalu Instagram, należy przeznaczyć odpowiednio dużo czasu, którego wymaga zrobienie ciasta drożdżowego. Każda minuta oczekiwania warta jest jednak niezwykłego smaku gotowego dania. Proponujemy przygotowanie większej porcji. Pieczone pierogi Ewy Wachowicz znikają błyskawicznie.

Przepis na powalające pieczone pierogi według Ewy Wachowicz

Składniki na ciasto:

  • 1 kg maki pszennej lub orkiszowej

  • 100 g drożdży

  • 1 łyżka cukru trzcinowego

  • 2 szklanki ciepłego mleka

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 1/2 kg piersi z kurczaka

  • 250 g pieczarek

  • 1 papryka czerwona

  • 1 por

  • 100 g sera żółtego dojrzewającego

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej

  • 1/2 łyżeczki chili

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

  • sól

  • 1/2 łyżeczki tymianku

  • 1/2 łyżeczki majeranku

  • 1/2 łyżeczki rozmarynu

Składniki na sos:

  • jogurt

  • czosnek

  • mięta

  • sól

  • pieprz

Pieczone pierogi od Ewy Wachowicz krok po kroku

Mąkę na pieczone pierogi przesiej do miski. W proszku zrób mały dołeczek i wkrusz do niego drożdże. Dodaj cukier, wlej połowę ciepłego mleka i odstaw całość przykrytą ściereczką na ok. 30 minut.

Po upływie wymaganego czasu dodaj do miski 2 żółtka. Przypraw solą i pieprzem. Dolej pozostałe mleko i wyrób całość na gładką masę. Odstaw pod przykryciem na kolejne 60 minut.

W międzyczasie przygotuj farsz do pieczonych pierogów. Pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka obsmaż na rozgrzanym maśle z dodatkiem kurkumy i słodkiej papryki. Następnie dołóż drobno posiekane pieczarki, pokrojoną paprykę czerwoną oraz plasterki pora. Całość wymieszaj, dopraw ziołami i odstaw do ostudzenia.

Wyrośnięte ciasto na pierogi pieczone cienko rozwałkuj i pokrój na kwadraty. Do przestudzonego farszu dodaj starty żółty ser i po wymieszaniu składników zacznij zawijać pierogi. Zlepienie ciasta ułatwi zwilżenie jego brzegów za pomocą wody.

Pierogi wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz przez ok. 20 minut. W międzyczasie przygotuj sos, mieszając przeciśnięte ząbki czosnku z jogurtem, miętą i przyprawami. Pieczone pierogi podawaj na ciepło w towarzystwie sosu. Inną smakowitą przekąskę od Ewy Wachowicz znajdziesz w tym przepisie. Z piekarnika polecamy również taką wersję pierogów.

Canva / vinicef
Canva / vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: