Pierogi ruskie mogą się schować. Panie z koła gospodyń pokazały 100 razy lepszy patent
Znamy przepis na najlepsze na świecie pierogi. Pochodzi on prosto z Koło Gospodyń Wiejskich Stalowianki, działającego w województwie podkarpackim. Farsz pierogów, które zwane są pierogami kresowymi, przygotowany jest na bazie pożywnej kaszy jaglanej. Smak uzupełnia aromatyczny boczek oraz pieczarki.
Pierogi z Koła Gospodyń Wiejskich biją ruskie na głowę
Nie od dziś wiadomo, że panie z Koła Gospodyń Wiejskich to najlepsze kucharki. Można dowiedzieć się od nich niejednego, jeśli chodzi o sztukę kucharską. Dziś, dzięki ich uprzejmości, prezentujemy przepis na obłędne pierogi kresowe. Powyższe zdjęcie pochodzi z oficjalnego konta KGW Stalowianki w serwisie YouTube.
Gospodynie same twierdzą, że to najlepszy przepis na pierogi, jaki znają. Niezbitym dowodem na to jest zdobyte przez potrawę odznaczenie. Zajęła ona bowiem I miejsce na II Lasowiackim Festiwalu Pierogów w Stalowej Woli. Nie można sobie wyobrazić lepszej rekomendacji.
Tak sernik z wiaderka robiła moja kochana babcia. Zawsze dodawała do niego składnik znany z PRL-uPrzepis na oryginalne pierogi kresowe
Składniki na farsz:
- 0,5 kg kaszy jaglanej
- 0,5 kg boczku wędzonego
- 0,5 kg pieczarek
- 3 cebule
- 1 mała słodka kapusta
- sól
- pieprz
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki
- 0,5 l ciepłej wody
- 0,5 l mleka
- ¼ margaryny palmy (ok. 60 g)
- szczypta soli
Tak zrobisz najlepsze pierogi od wyśmienitych kucharek
Przygotuj składniki na farsz do pierogów. Kapustę drobno poszatkuj. Cebulę posiekaj, a boczek oraz pieczarki pokrój w kostkę.
W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej poszatkowaną kapustę. Na jednej patelni podsmaż pieczarki z dodatkiem odrobiny cebulki, na drugiej zaś pozostałą cebulę. Na koniec osobno zarumień również boczek.
Kaszę jaglaną ugotuj wedle przepisu na opakowaniu. W dużym naczyniu połącz wszystkie przygotowane składniki farszu na pierogi. Całość dopraw za pomocą pieprzu i podduś przez kilka minut. Nadzienie dokładnie wymieszaj.
Przygotuj ciasto na pierogi kresowe. Mąkę przesyp do miski i dodaj do niej margarynę wraz ze szczyptą soli. W osobnym naczyniu wymieszaj ciepłą wodę z mlekiem. Miksturę stopniowo dolewaj do mąki, wyrabiając energicznie ciasto.
Kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykryj je folią. Odstaw na przynajmniej 30 minut, aby odpoczęło. Po upływie tego czasu podziel je na części, każdą cienko rozwałkuj i powycinaj okręgi na pierogi. Zalepiaj je z przygotowanym wcześniej farszem, aż do wykorzystania wszystkich składników.
Pierogi wrzucaj partiami do wrzącej osolonej wody. Od czasu do czasu zamieszaj je łyżką, aby nie przywarły do dna garnka. Od momentu, w którym wypłyną, gotuj je jeszcze przez 3 minuty, a następnie wyławiaj i chłódź przez chwilę w zimnej wodzie. Tak przyrządzone pierogi kresowe podawaj udekorowane podsmażonym boczkiem. Od koła gospodyń wiejskich mamy najlepszy przepis na racuchy. Klasyczne pierogi ruskie wiele zyskują dzięki tej przyprawie.
Źródło: YouTube Koło Gospodyń Wiejskich Stalowianki