Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pierogi ruskie mogą się schować. Panie z koła gospodyń pokazały 100 razy lepszy patent
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 26.07.2023 17:43

Pierogi ruskie mogą się schować. Panie z koła gospodyń pokazały 100 razy lepszy patent

pierogi lepsze, niż ruskie
Materiał YouTube Koło Gospodyń Wiejskich Stalowianki

Znamy przepis na najlepsze na świecie pierogi. Pochodzi on prosto z Koło Gospodyń Wiejskich Stalowianki, działającego w województwie podkarpackim. Farsz pierogów, które zwane są pierogami kresowymi, przygotowany jest na bazie pożywnej kaszy jaglanej. Smak uzupełnia aromatyczny boczek oraz pieczarki.

Pierogi z Koła Gospodyń Wiejskich biją ruskie na głowę

Nie od dziś wiadomo, że panie z Koła Gospodyń Wiejskich to najlepsze kucharki. Można dowiedzieć się od nich niejednego, jeśli chodzi o sztukę kucharską. Dziś, dzięki ich uprzejmości, prezentujemy przepis na obłędne pierogi kresowe. Powyższe zdjęcie pochodzi z oficjalnego konta KGW Stalowianki w serwisie YouTube.

Gospodynie same twierdzą, że to najlepszy przepis na pierogi, jaki znają. Niezbitym dowodem na to jest zdobyte przez potrawę odznaczenie. Zajęła ona bowiem I miejsce na II Lasowiackim Festiwalu Pierogów w Stalowej Woli. Nie można sobie wyobrazić lepszej rekomendacji.

Tak sernik z wiaderka robiła moja kochana babcia. Zawsze dodawała do niego składnik znany z PRL-u

Przepis na oryginalne pierogi kresowe

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg kaszy jaglanej
  • 0,5 kg boczku wędzonego
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 cebule
  • 1 mała słodka kapusta
  • sól
  • pieprz

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 0,5 l ciepłej wody
  • 0,5 l mleka
  • ¼ margaryny palmy (ok. 60 g)
  • szczypta soli

Tak zrobisz najlepsze pierogi od wyśmienitych kucharek

Przygotuj składniki na farsz do pierogów. Kapustę drobno poszatkuj. Cebulę posiekaj, a boczek oraz pieczarki pokrój w kostkę.

W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej poszatkowaną kapustę. Na jednej patelni podsmaż pieczarki z dodatkiem odrobiny cebulki, na drugiej zaś pozostałą cebulę. Na koniec osobno zarumień również boczek.

Kaszę jaglaną ugotuj wedle przepisu na opakowaniu. W dużym naczyniu połącz wszystkie przygotowane składniki farszu na pierogi. Całość dopraw za pomocą pieprzu i podduś przez kilka minut. Nadzienie dokładnie wymieszaj.

Przygotuj ciasto na pierogi kresowe. Mąkę przesyp do miski i dodaj do niej margarynę wraz ze szczyptą soli. W osobnym naczyniu wymieszaj ciepłą wodę z mlekiem. Miksturę stopniowo dolewaj do mąki, wyrabiając energicznie ciasto.

Kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykryj je folią. Odstaw na przynajmniej 30 minut, aby odpoczęło. Po upływie tego czasu podziel je na części, każdą cienko rozwałkuj i powycinaj okręgi na pierogi. Zalepiaj je z przygotowanym wcześniej farszem, aż do wykorzystania wszystkich składników.

Pierogi wrzucaj partiami do wrzącej osolonej wody. Od czasu do czasu zamieszaj je łyżką, aby nie przywarły do dna garnka. Od momentu, w którym wypłyną, gotuj je jeszcze przez 3 minuty, a następnie wyławiaj i chłódź przez chwilę w zimnej wodzie. Tak przyrządzone pierogi kresowe podawaj udekorowane podsmażonym boczkiem. Od koła gospodyń wiejskich mamy najlepszy przepis na racuchy. Klasyczne pierogi ruskie wiele zyskują dzięki tej przyprawie.

lepienie pierogów kresowych.png
Canva / zhang yang

Źródło: YouTube Koło Gospodyń Wiejskich Stalowianki