Pij codziennie szklankę tego soku. Efekty przejdą najśmielsze oczekiwania
Sok buraka obfituje w wiele składników wykazujących dobroczynny wpływ na nasz organizm. Już szklanka napoju, spożywana codziennie przyniesie niespodziewane korzyści. Warto zaopatrzyć się w świeże warzywo i spróbować.
Jest niezwykle zdrowy
Obfitujące w liczne składniki odżywcze buraki powinny być obecne w naszej jedynie zdecydowanie częściej niż jako dodatek do obiadu czy okazjonalnie spożywana zupa. Sok z buraka do diety włączyć nie jest trudno — wystarczy sprawnie wycisnąć płyn ze świeżego warzywa. Niektóre zalety napoju poczujemy już od pierwszego skosztowania.
Pyszny i aksamitny, choć bez grama mięsa. Jolka swój krupnik gotuje w pół godzinyDlaczego warto sięgać po sok z buraka?
Warzywny sok będzie cenny m.in. w diecie osób cierpiących na anemię i zmagających się z nadciśnieniem. Zawarte w nim w dużej ilości żelazo pozwoli przeciwdziałać niedoborom, a azotany obniżą ciśnienie krwi. Cukry z buraka uwalniane są do krwiobiegu stopniowo, co czyni go produktem bezpiecznym dla diabetyków.
Buraki są również dobrym źródłem witaminy C i inne przeciwutleniaczy. Spożywanie przygotowanego z nich soku poprawi zatem odporność i spowolni procesy nowotworzenia. Z kolei zawarte w napoju luteina i zeaksantyna będą korzystne dla zdrowia siatkówki oka.
Sok z buraka poprawi też samopoczucie osób aktywnych. Obfituje m.in. w potas, który wspiera właściwą pracę mięśni. Spożyty o poranku dodatkowo poprawi transport tlenu i tym samym doda energii. Nie bez znaczenia będzie też obecność betalainy słynącej z właściwości przeciwzapalnych i detoksykujących substancji, która wspomaga pracę wątroby.
<div id=”onnetworkPlayer”></div><script async type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MkUxLDN4Z0IsMA==&cid=onnetworkPlayer"></script>
Jak przygotować pyszny sok z buraka?
Ponieważ buraczany płyn bez dodatków jest dość cierpki w odbiorze — i nie wszystkim będzie to odpowiadać — polecamy przygotowanie domowej mieszanki z dodatkiem jabłka i imbiru. Wzbogacą one już i tak niezwykle cenny napój o kolejne witaminy i minerały oraz uatrakcyjnią jego smak.
Do sporządzenia jednej porcji potrzebne będą 2 średnie buraki pokroje w kostkę, kilka plasterków jabłka i kawałek imbiru wielkości 1-2 cm. Słodkie warzywo blendujemy z dodatkiem 300 ml wody, płyn wprowadzając trójetapowo.
Najpierw miksujemy warzywo z 1/3 porcji płynu i odcedzamy je na gazie. Pulpę ponownie blendujemy z drugą porcją wody. Powtarzamy operację jeszcze raz, po czym serwujemy płyn z pokrojonymi w plastry dodatkami.
Na naszej stronie znajdziecie więcej informacji o sokach, których spożycie ma korzystny wpływ na zdrowie. Szczególnie polecamy zapoznanie się z materiałem na temat soku z selera naciowego. Warto też sięgnąć po orzeźwiający sok na bazie marchwi.