Włączyła kamerę i pokazała jak robi placki ziemniaczane. 1 dodatek zaskakuje
Placki ziemniaczane według babcinej receptury dosłownie rozpływają się w ustach. Babcia do startych ziemniaków dodaje kwaśną śmietanę oraz półtłusty, biały ser. Placki doprawione szczypiorkiem i suszonym majerankiem nie mają sobie równych.
Włączyła kamerę i pokazała jak robi placki ziemniaczane. 1 dodatek zaskakuje
Niektórzy do placków ziemniaczanych dodają wyłącznie mąkę i jajko. Inni doprawiają je cebulą, czosnkiem. Przepis na kultowe, chrupiące placki jest bardzo wiele. Jedną z najlepszych wersji potrawy są placki z dodatkiem twarogu.
Placki ziemniaczane z białym serem dosłownie rozpływają się w ustach. Są niezwykle soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Do przyrządzenia placków wykorzystajmy twaróg półtłusty. Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Z chudego sera placki mogą być zbyt suche.
Bardzo ważna jest również odpowiednia odmiana ziemniaków. Placki ziemniaczane będą najlepsze, kiedy przygotujemy je z ziemniaków mącznych. Odmiany te mają dużo skrobi, przez co placki nie rozpadną się na patelni, a my do startych warzyw dodamy o wiele mniej mąki.
Zwykłe mielone to przeżytek. Strzelczyk robi 100 razy lepsze kotlety z pysznej ryby
Przepis na placki ziemniaczane z białym serem i śmietaną
Składniki:
- 7 ziemniaków
- 3 łyżki śmietany 18%
- 200 g półtłustego twarogu
- pęczek szczypiorku
- szczypta suszonego majeranku
- jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować placki ziemniaczane? Placki z twarogiem smakują fantastycznie
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Twaróg zmiel w maszynce lub rozgnieć bardzo drobno widelcem. Z ziemniaków odlej nadmiar wody, dodaj ser, śmietanę. Następnie wsyp mąkę, wbij jajko i dodaj sól, pieprz, majeranek i posiekany szczypiorek.
Całość wymieszaj łyżką. Placki smaż na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj, smacznego.
Koniecznie przygotuj również placki z cukinii oraz kotlety z ciecierzycy. Dania zachwycają smakiem, a są tanie i o wiele lżejsze od mięsnych kotletów.