Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Włączyła kamerę i pokazała jak robi placki ziemniaczane. 1 dodatek zaskakuje
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.02.2023 14:15

Włączyła kamerę i pokazała jak robi placki ziemniaczane. 1 dodatek zaskakuje

placki ziemniaczane
Screen z filmu pochodzi z kanału Henia Fox na YouTube

Placki ziemniaczane według babcinej receptury dosłownie rozpływają się w ustach. Babcia do startych ziemniaków dodaje kwaśną śmietanę oraz półtłusty, biały ser. Placki doprawione szczypiorkiem i suszonym majerankiem nie mają sobie równych.

Włączyła kamerę i pokazała jak robi placki ziemniaczane. 1 dodatek zaskakuje

Niektórzy do placków ziemniaczanych dodają wyłącznie mąkę i jajko. Inni doprawiają je cebulą, czosnkiem. Przepis na kultowe, chrupiące placki jest bardzo wiele. Jedną z najlepszych wersji potrawy są placki z dodatkiem twarogu.

Placki ziemniaczane z białym serem dosłownie rozpływają się w ustach. Są niezwykle soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Do przyrządzenia placków wykorzystajmy twaróg półtłusty. Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Z chudego sera placki mogą być zbyt suche.

Bardzo ważna jest również odpowiednia odmiana ziemniaków. Placki ziemniaczane będą najlepsze, kiedy przygotujemy je z ziemniaków mącznych. Odmiany te mają dużo skrobi, przez co placki nie rozpadną się na patelni, a my do startych warzyw dodamy o wiele mniej mąki.

 

Zwykłe mielone to przeżytek. Strzelczyk robi 100 razy lepsze kotlety z pysznej ryby

Przepis na placki ziemniaczane z białym serem i śmietaną

Składniki:

  • 7 ziemniaków
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 200 g półtłustego twarogu
  • pęczek szczypiorku
  • szczypta suszonego majeranku
  • jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować placki ziemniaczane? Placki z twarogiem smakują fantastycznie

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Twaróg zmiel w maszynce lub rozgnieć bardzo drobno widelcem. Z ziemniaków odlej nadmiar wody, dodaj ser, śmietanę. Następnie wsyp mąkę, wbij jajko i dodaj sól, pieprz, majeranek i posiekany szczypiorek.

Całość wymieszaj łyżką. Placki smaż na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj, smacznego.

Koniecznie przygotuj również placki z cukinii oraz kotlety z ciecierzycy. Dania zachwycają smakiem, a są tanie i o wiele lżejsze od mięsnych kotletów.

placki ziemniaczane.jpg