Dlaczego dodajemy jajko do zupy szczawiowej?
Zupa szczawiowa charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, obok którego ciężko przejść obojętnie. Niektórzy mogliby sięgać po nią codziennie. Warto wiedzieć, z jakimi konsekwencjami może się wiązać nadmierne jedzenie szczawiu.
Zupa szczawiowa nie bez powodu serwowana jest z jajkiem
Nie da się ukryć, że zupa szczawiowa należy do grona kultowych rodzimych smakołyków. Ostatnio wspominaliśmy o tym, jak przygotować ten specjał w 15 minut. Dziś skoncentrujemy się na dodatku w postaci jajka.
Jajko i zupa szczawiowa idą ze sobą w parze. Potrawa bez tego dodatku mogłaby wywołać spore rozczarowanie u znacznej części smakoszy. Mało kto spodziewałby się, że niepozorne jajko może być tak bardzo istotne.
Zupa szczawiowa, jak sama nazwa wskazuje, w znacznej mierze składa się ze szczawiu. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Haps, roślina jest bogata w kwas szczawiowego. Na 100 g produktu przypada od 27 do 730 mg tej substancji.
Za sprawą kwasu zupa szczawiowa w dużych ilościach może negatywnie wpłynąć na nasz organizm. Wszystko przez ograniczenie przyswajania magnezu i wapnia. Sprzyja to powstawaniu kamieni nerkowych, może podrażniać ściany żołądka oraz wywoływać stany zapalne stawów. Ratunkiem jest jajko.
(Pixabay / SFcrooner)
Jajko w trosce o zdrowie
Zupa szczawiowa jest wzbogacana o jajko i śmietanę z powodu wysokiej zawartości wapnia. Wówczas działanie szczawiu nie jest tak dotkliwe. Warto o tym pamiętać podczas przygotowywania kultowej potrawy.
Jajko w zupie szczawiowej sprawia, że nie musimy się obawiać kwasu szczawiowego. Oczywiście należy ugotować je w odpowiedni sposób. Jakiś czas temu przedstawialiśmy idealną metodę, z której korzysta coraz więcej smakoszy.
Zupa szczawiowa nie jest jedynym smakołykiem, w którym możemy natknąć się na potencjalną szkodliwą substancję. Szczawiany występują także w szpinaku, botwinie, burakach, szparagach, rabarbarze oraz jarmużu.
Wyżej wymienione produkty nie zawierają co prawda tak dużo kwasu, co zupa szczawiowa, jednak i tak warto serwować je z produktami bogatymi w wapń. Dzięki temu nasza dieta będzie korzystniejsza dla organizmu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Haps