Smakosze.pl Przepisy Placki z cukinii i ziemniaków zachwycają chrupkością. Dzieci i najbliżsi będą błagać o więcej
canva/YelenaYemchuk

Placki z cukinii i ziemniaków zachwycają chrupkością. Dzieci i najbliżsi będą błagać o więcej

10 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznaj placki z cukinii i ziemniaków, które zachwycają chrupkością. Dzięki dodatkowi cukinii placki nabierają delikatniejszego smaku, a ziemniaki dają im bardziej zwartą strukturę. Pokochają je dzieci i najbliżsi i będą prosić o dokładkę. Przygotuj je na obiad lub kolację, a otrzymasz tanie i pyszne danie.

Placki warzywne są lekkie, tanie i proste w przygotowaniu. Na dodatek doskonale smakują i można je zrobić z różnych warzyw. W naszej kuchni prym oczywiście wiodą placki ziemniaczane, jednak coraz więcej osób robi też placki z cukinii. My połączymy oba trendy i przygotujemy placki ziemniaczane z cukinią. Będą chrupiące, ale delikatniejsze w smaku.

Jak zrobić placki z cukinii i ziemniaków?

Składniki:

  • 1 średniej wielkości, młoda cukinia

  • 5-6 ziemniaków

  • 1 cebula

  • 2-3 łyżki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • koperek

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie placków cukiniowo-ziemniaczanych

Cukinię umyj, wytrzyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Z warzyw odciśnij nadmiar soku.

Warzywa przełóż do jednej miski. Dodaj do nich startą cebulę, mąkę, jajko, cukier i sok z cytryny. Wymieszaj. Dodaj posiekany koperek oraz trochę soli i pieprzu. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i rozprowadź je, by było dość cienkie. Smaż na średnim ogniu, aż placki będą z obu stron rumiane.

Usmażone placki zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Podawaj np. ze śmietaną lub sosem jogurtowo-czosnkowym.

Po więcej inspiracji na placki warzywne zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na placki z cukinii i marchewki , a także na placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami .

cukinia
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ogrodnikwpodróży

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy