Placki z cukinii i ziemniaków zachwycają chrupkością. Dzieci i najbliżsi będą błagać o więcej
Poznaj placki z cukinii i ziemniaków, które zachwycają chrupkością. Dzięki dodatkowi cukinii placki nabierają delikatniejszego smaku, a ziemniaki dają im bardziej zwartą strukturę. Pokochają je dzieci i najbliżsi i będą prosić o dokładkę. Przygotuj je na obiad lub kolację, a otrzymasz tanie i pyszne danie.
Placki warzywne są lekkie, tanie i proste w przygotowaniu. Na dodatek doskonale smakują i można je zrobić z różnych warzyw. W naszej kuchni prym oczywiście wiodą placki ziemniaczane, jednak coraz więcej osób robi też placki z cukinii. My połączymy oba trendy i przygotujemy placki ziemniaczane z cukinią. Będą chrupiące, ale delikatniejsze w smaku.
Jak zrobić placki z cukinii i ziemniaków?
Składniki:
-
1 średniej wielkości, młoda cukinia
-
5-6 ziemniaków
-
1 cebula
-
2-3 łyżki mąki pszennej
-
1 jajko
-
1 łyżeczka cukru
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
koperek
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Przygotowanie placków cukiniowo-ziemniaczanych
Cukinię umyj, wytrzyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Z warzyw odciśnij nadmiar soku.
Warzywa przełóż do jednej miski. Dodaj do nich startą cebulę, mąkę, jajko, cukier i sok z cytryny. Wymieszaj. Dodaj posiekany koperek oraz trochę soli i pieprzu. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i rozprowadź je, by było dość cienkie. Smaż na średnim ogniu, aż placki będą z obu stron rumiane.
Usmażone placki zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Podawaj np. ze śmietaną lub sosem jogurtowo-czosnkowym.
Po więcej inspiracji na placki warzywne zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na placki z cukinii i marchewki , a także na placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty sposób na kiszony czosnek. Warto mieć go w swojej spiżarni
-
Niezawodny patent Ani Starmach na pieczoną karkówkę z rękawa. Wyjdzie bosko soczysta
-
Lewandowska nie piecze gołąbków, ma lepszy patent. Farsz zachwyci każdego
Źródło: ogrodnikwpodróży