Smakosze.pl
Kotlety schabowe weganskie

youtube / kanał: nika lena / kadr

Rewolucyjne kotlety schabowe, idealne na Wielki Post

21 Lutego 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Jarskie kotlety schabowe mogą dla wielu brzmieć jak obraza polskiej tradycji kulinarnej, ale prawdziwy smakosz powinien wciąż poszukiwać nowych smaków. Lekka i bezmięsna wersja znanych nam kotletów przypadnie wam do gustu nie tylko w czasie

Kotlety schabowe można śmiało nazwać nieśmiertelną klasyką polskiej kuchni. Wszyscy znamy i uwielbiamy ich smak i nawet osoby rezygnujące z częstego spożywania mięsa za nim tęsknią. Całe szczęście ten smak można odtworzyć i to z pomocą nietypowego składnika.

Takie kotlety zrobią furorę podczas spotkań rodzinnych, ponieważ wiele osób może być zaskoczonym jak pyszne jest to wegetariańskie danie. Dodatkowym atutem jest także prostota wykonania oraz tanie składniki. Trudno mu się oprzeć.

Kotlety schabowe bez grama mięsa 

Wiele osób zastanawia się, w jaki sposób wprowadzić zmiany w swoim jadłospisie. Niektórzy uważają, że na diecie bezmięsnej nie można jadać potraw, które wcześniej były naszą codziennością. A przecież kuchnia to przede wszystkim zabawa naszą kreatywnością i wyobraźnią.

Nie zawsze musimy całkowicie rezygnować z mięsa, by spróbować jarskich wersji znanych nam potraw. Doskonałą okazją do eksperymentów jest także Wielki Post, który zaczął się 17 marca. W piątki możemy, jak najbardziej skusić się na schabowe, ale tym razem wykonane z ciecierzycy. 

Przepis na kotlety schabowe z ciecierzycy

Potrzebujesz:

  • 1 puszka ciecierzycy w zalewie

  • 1 jajko

  • 2 ząbki czosnku

  • mała szalotka

  • przyprawy: majeranek, przyprawa do mięsa, sól i pieprz

  • łyżka sosu sojowego

  • bułka tarta

  • 3 łyżki mąki

Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do większej miski. Dodajemy do niej jajko, niedbale pokrojony czosnek oraz szalotkę i przyprawy. Za pomocą blendera miksujemy wszystkie składniki na gładką, lekko płynną masę.

Do masy dodajemy po 3 łyżki bułki tartej oraz mąki i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Masa na kotlety powinna być zwarta i mocno trzymać kształt. Za pomocą dłoni uformuj niewielkiej ilości kuleczki i rozpłaszcz je na kształt kotleta. 

Kotlety obtaczamy delikatnie z obu stron bułką tartą i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy je od razu z ulubionymi dodatkami takimi jak mizeria i ziemniaczki. Cudowny przepis na to danie znajdziesz także na kanale Nika Lena na platformie YouTube, skąd pochodzi apetyczne zdjęcie z artykułu. 

Jeśli poszukujesz inspiracji na bezmięsne, proste obiady to z całą pewnością zainteresuje cię ten artykuł. Dowiesz się z niego jak przygotować prawdziwe arcydzieło obiadowe z popularnego warzywa. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: apetyt na zdrowie

Zapraszam na nasz Instagram

Karolina SzmulewiczAutor

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Krokiety z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa zacierkowa - prosty, tradycyjny przepis

Czytaj więcej >
kotlety schabowe

Przepisy

Konkretne schabowe w musztardowej panierce bez ani jednego jajka

Czytaj więcej >
ciasto

Przepisy

Kajmakowiec bez pieczenia według receptury niezastąpionej siostry Anastazji

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Delikatne, a zarazem wyrośnięte racuchy na bazie jogurtu

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na mięciutki i soczysty pieczony schab

Czytaj więcej >