Placki ziemniaczane z piekarnika
Placki ziemniaczane z piekarnika smakują równie dobrze jak placki smażone, jednak zawierają dużo mniej tłuszczu. Placki z piekarnika są miękkie w środku i mają chrupiącą skórkę, są idealne na obiad lub kolację. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z piekarnika.
Odpowiedni rodzaj ziemniaków jest kluczowy, aby otrzymać wyśmienite placki ziemniaczane. Do przygotowania dania zawsze wybieraj odmiany mączne, typu B lub C, takie jak: Sante, Gustaw, Tajfun, Orlik, Flaming. Dzięki dużej zawartości skrobi, ziemniaki nie będą wodniste, a placki miękkie w środku i jednocześnie chrupiące na zewnątrz.
Placki po upieczeniu przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Jeśli chcesz przygotować placki na słodko z cukrem, nie dodawaj cebuli i czosnku. Placki doskonale smakują z jogurtem naturalnym, śmietaną i szczypiorkiem.
Z placków ziemniaczanych przygotujesz również doskonałą potrawę z mięsem, czyli placek po węgiersku. Tu poznasz bezbłędny przepis Magdy Gessler na obiad lub kolację dla najbliższych.
Przepis na placki ziemniaczane z piekarnika
Składniki na około 10 placków:
500 g ziemniaków
2 łyżki mąki pszennej typ 450
cebula
2 ząbki czosnku
jajko
pieprz, sól
łyżeczka ziół prowansalskich
olej roślinny do wysmarowania blachy
Jak zrobić placki ziemniaczane z piekarnika?
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, następnie odstaw na 20 minut, żeby oddały nadmiar wody. Cebulę i czosnek również zetrzyj na tarce i przełóż do większej miski. Masę ziemniaczaną przeciśnij przez ręcznik papierowy lub tetrę i dodaj do cebuli i czosnku, wsyp mąkę, wbij jajko, dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i ręcznie wyrób ciasto do połączenia się składników. Jeśli masa będzie za rzadka, wsyp więcej mąki.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Dużą blachę wysmaruj olejem i wykładaj masę łyżką, następnie dociśnij, aby uformowały się placki. Blachę wstaw do piekarnika i piecz 30-40 minut, w zależności od grubości placków.