Podsmażone mięso zawijam z wieloma znakomitymi dodatkami i mam wyborną potrawę
Polędwica wieprzowa należy do najlepszych mięs, jeśli chodzi o nietypowe sposoby przyrządzania. W tym przepisie zapiekamy ją w cieście. Otrzymujemy w efekcie danie tak złożone, że niemal można serwować je jako samodzielny obiad.
Zapiekana polędwica wieprzowa
Wprost długo by wymieniać warianty dań, w których polędwica wieprzowa ujawnia swoją wszechstronność. Można ją smażyć i piec, faszerować i nadawać jej wymyślne kształty. Jest łatwa w obróbce, a dobrze przygotowana jest soczystym i pełnym smaku produktem.
Ten podłużny i chudy mięsień jest też bardzo wdzięczny, jeśli chodzi o marynowanie. Dodatki nadają mu pełni smaku. Warto ją jadać, gdyż jest prawie tak chuda jak pierś z kurczaka i zawiera dużo białka. Dlatego w naszym przepisie występuje w roli głównej w potrawie podobnej do tradycyjnej brytyjskiej wołowiny à la Wellington.
Moje popisowe danie to uczta dla zmysłów. Ziemniaki, mięso i ser gwarancją smakuPieczemy polędwiczkę
Pierwszym krokiem tego przepisu jest marynowanie mięsa w ziołach i przyprawach. Kanał kulinarny Olgas Kueche, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, ma na to ciekawy patent. Autorka wysypuje zioła na deskę i obtacza w nich mięso. Jednak zwykłe nacieranie mieszanką w zupełności wystarczy.
Składniki
- 1 duża polędwiczka wieprzowa
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 80 g startego żółtego sera
- 200 g wędzonego boczku w plastrach
- 1 arkusz ciasta francuskiego lub półfrancuskiego
- 1 żółtko i łyżka mleka do posmarowania ciasta
- Sól, pieprz, olej do smażenia
- Przyprawy: tymianek, rozmaryn, kmin rzymski
- Czarnuszka lub sezam do posypania
Przygotowanie wieprzowego Wellingtona
Polędwiczkę płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy sola, pieprzem i wybranymi przyprawami. Smażymy na rumiano na patelni z olejem. Cebulę drobno siekamy i dusimy do zeszklenia, dodając sól, pieprz, tymianek i przeciśnięty czosnek.
Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 6-7 mm i układamy na nim plastry boczku w jeden rząd przez środek ciasta. Na środku boczku układamy pryzmę cebuli, a na niej podsmażoną polędwiczkę. Zawijamy plastry boczku wokół farszu z mięsem, zawijamy ciasto i szczelnie zaklejamy jego brzegi.
Ciasto smarujemy żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy przez 45-50 minut.
Wypróbuj też przepisy na gulasz z karkówki i domowe bułki pszenne.