Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Podsmażone mięso zawijam z wieloma znakomitymi dodatkami i mam wyborną potrawę
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.01.2024 19:01

Podsmażone mięso zawijam z wieloma znakomitymi dodatkami i mam wyborną potrawę

mięso w boczku
fot. youtube.com/@olgaskuche

Polędwica wieprzowa należy do najlepszych mięs, jeśli chodzi o nietypowe sposoby przyrządzania. W tym przepisie zapiekamy ją w cieście. Otrzymujemy w efekcie danie tak złożone, że niemal można serwować je jako samodzielny obiad.

Zapiekana polędwica wieprzowa

Wprost długo by wymieniać warianty dań, w których polędwica wieprzowa ujawnia swoją wszechstronność. Można ją smażyć i piec, faszerować i nadawać jej wymyślne kształty. Jest łatwa w obróbce, a dobrze przygotowana jest soczystym i pełnym smaku produktem.

Ten podłużny i chudy mięsień jest też bardzo wdzięczny, jeśli chodzi o marynowanie. Dodatki nadają mu pełni smaku. Warto ją jadać, gdyż jest prawie tak chuda jak pierś z kurczaka i zawiera dużo białka. Dlatego w naszym przepisie występuje w roli głównej w potrawie podobnej do tradycyjnej brytyjskiej wołowiny à la Wellington.

pieczeń z polędwiczki
fot. youtube.com/@olgaskuche
Moje popisowe danie to uczta dla zmysłów. Ziemniaki, mięso i ser gwarancją smaku

Pieczemy polędwiczkę

Pierwszym krokiem tego przepisu jest marynowanie mięsa w ziołach i przyprawach. Kanał kulinarny Olgas Kueche, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, ma na to ciekawy patent. Autorka wysypuje zioła na deskę i obtacza w nich mięso. Jednak zwykłe nacieranie mieszanką w zupełności wystarczy.

Składniki

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 80 g startego żółtego sera
  • 200 g wędzonego boczku w plastrach
  • 1 arkusz ciasta francuskiego lub półfrancuskiego
  • 1 żółtko i łyżka mleka do posmarowania ciasta
  • Sól, pieprz, olej do smażenia
  • Przyprawy: tymianek, rozmaryn, kmin rzymski
  • Czarnuszka lub sezam do posypania

Przygotowanie wieprzowego Wellingtona

Polędwiczkę płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy sola, pieprzem i wybranymi przyprawami. Smażymy na rumiano na patelni z olejem. Cebulę drobno siekamy i dusimy do zeszklenia, dodając sól, pieprz, tymianek i przeciśnięty czosnek. 

Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 6-7 mm i układamy na nim plastry boczku w jeden rząd przez środek ciasta. Na środku boczku układamy pryzmę cebuli, a na niej podsmażoną polędwiczkę. Zawijamy plastry boczku wokół farszu z mięsem, zawijamy ciasto i szczelnie zaklejamy jego brzegi.

Ciasto smarujemy żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy przez 45-50 minut.

Wypróbuj też przepisy na gulasz z karkówki i domowe bułki pszenne.

układanie boczku na cieście
fot. youtube.com/@olgaskuche