Smakosze.pl Przepisy Pokrój na kawałki i dodaj do mięsa mielonego. Każdy, kto tego spróbuje, będzie błagać o przepis
fot. youtube.com/zdroweismaczneprzepisy

Pokrój na kawałki i dodaj do mięsa mielonego. Każdy, kto tego spróbuje, będzie błagać o przepis

14 maja 2024

To zapiekane mięso mielone jest nie tylko pełne warzyw i przypraw. W jego sercu znajduje się też nieoczekiwany dodatek. Sprawia on, że cała potrawa nabiera niezwykłego charakteru.

Mięso z serem w środku

Mięso mielone na obiad można przyrządzać na dziesiątki różnych sposobów. Stosunkowo rzadko sięgamy do kategorii klopsów – większych kuzynów kotletów mielonych. Mięso takie można przecież przyrządzać w całości, a następnie podawać na obiad jako odkrawane porcje. Po angielsku nawet mówi się na tę potrawię meat loaf , czyli dosłownie „bochenki mięsa”.

Klasyczną postacią klopsa jest pieczeń rzymska. Ta tradycyjna polska potrawa ma w środku gotowane na twardo jajo . Kiedy zamiast jajka użyjemy kostek sera, ten lekko rozpuści się i doda charakteru całej potrawie. Taki właśnie przepis proponujemy poniżej.

Projekt bez nazwy-193.jpg
fot. youtube.com/zdroweismaczneprzepisy
Dodajesz to do ogórków kiszonych? Poważny błąd, przez niego wyjdą gorzkie

Mięso mielone na obiad

Aby taki przepis był pełny, mięso przed pieczeniem należy posmarować glazurą z sosu barbecue lub podobnego . Można też użyć ketchupu, jak pokazują autorzy podobnego przepisu na kanale Zdrowe i smaczne przepisy, skąd pochodzą ilustracje do naszego tekstu.

Składniki

  • 800 g (dwa opakowania) mięsa wieprzowego lub mieszanego
  • 2 jajka
  • 150 g śmietany 22%
  • 100 g sera żółtego
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 50 g bułki tartej
  • Przyprawy do mięsa: kmin rzymski, rozmaryn lub inne ulubione
  • 50 ml sosu barbecue
  • Masło do wysmarowania blachy i olej do smażenia

Klops z kostkami sera

Cebulę kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na oleju. W międzyczasie ścieramy marchewkę na tarce o grubych okach i dodajemy do cebuli. Smażymy, aż marchewka stanie się miękka. Można dodać na patelnię odrobinę wody, żeby warzywa się nie przypalały . Po przesmażeniu odstawiamy warzywa do ostudzenia.

Do miski wykładamy mięso mielone. Dodajemy śmietanę, bułkę tartą i jajka. Wyrabiamy na jednolitą, kleistą mięsną masę . Przyprawiamy ulubionymi przyprawami, solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Do masy przekładamy podsmażoną cebulę z marchewką i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Keksówkę dokładnie smarujemy masłem i przekładamy do niej mięsną masę. Wyrównujemy ją, a na wierzchu układamy ser pokrojony w kostkę o boku ok. 2-3 cm . Kostki sera wciskamy do środka masy i zaklejamy powstałe otwory. Jeszcze raz wyrównujemy powierzchnię klopsa, a następnie smarujemy ją sosem barbecue.

Pieczeń zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni . Podajemy na obiad z ulubioną sałatką.

Wypróbuj też sposoby na przygotowanie ogórków małosolnych i przechowywanie masła, by było miękkie .

pieczeń z mięsa mielonego
fot. youtube.com/zdroweismaczneprzepisy
Pamiętaj o tym przed mrożeniem koperku. Dzięki temu zachowa swój kolor
Weź cukinię i zrób wgłębienia widelcem. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy