Pokrój na kawałki i dodaj do mięsa mielonego. Każdy, kto tego spróbuje, będzie błagać o przepis
To zapiekane mięso mielone jest nie tylko pełne warzyw i przypraw. W jego sercu znajduje się też nieoczekiwany dodatek. Sprawia on, że cała potrawa nabiera niezwykłego charakteru.
Mięso z serem w środku
Mięso mielone na obiad można przyrządzać na dziesiątki różnych sposobów. Stosunkowo rzadko sięgamy do kategorii klopsów – większych kuzynów kotletów mielonych. Mięso takie można przecież przyrządzać w całości, a następnie podawać na obiad jako odkrawane porcje. Po angielsku nawet mówi się na tę potrawię meat loaf , czyli dosłownie „bochenki mięsa”.
Klasyczną postacią klopsa jest pieczeń rzymska. Ta tradycyjna polska potrawa ma w środku gotowane na twardo jajo . Kiedy zamiast jajka użyjemy kostek sera, ten lekko rozpuści się i doda charakteru całej potrawie. Taki właśnie przepis proponujemy poniżej.
Mięso mielone na obiad
Aby taki przepis był pełny, mięso przed pieczeniem należy posmarować glazurą z sosu barbecue lub podobnego . Można też użyć ketchupu, jak pokazują autorzy podobnego przepisu na kanale Zdrowe i smaczne przepisy, skąd pochodzą ilustracje do naszego tekstu.
Składniki
- 800 g (dwa opakowania) mięsa wieprzowego lub mieszanego
- 2 jajka
- 150 g śmietany 22%
- 100 g sera żółtego
- 1 średnia cebula
- 1 marchewka
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 50 g bułki tartej
- Przyprawy do mięsa: kmin rzymski, rozmaryn lub inne ulubione
- 50 ml sosu barbecue
- Masło do wysmarowania blachy i olej do smażenia
Klops z kostkami sera
Cebulę kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na oleju. W międzyczasie ścieramy marchewkę na tarce o grubych okach i dodajemy do cebuli. Smażymy, aż marchewka stanie się miękka. Można dodać na patelnię odrobinę wody, żeby warzywa się nie przypalały . Po przesmażeniu odstawiamy warzywa do ostudzenia.
Do miski wykładamy mięso mielone. Dodajemy śmietanę, bułkę tartą i jajka. Wyrabiamy na jednolitą, kleistą mięsną masę . Przyprawiamy ulubionymi przyprawami, solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Do masy przekładamy podsmażoną cebulę z marchewką i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Keksówkę dokładnie smarujemy masłem i przekładamy do niej mięsną masę. Wyrównujemy ją, a na wierzchu układamy ser pokrojony w kostkę o boku ok. 2-3 cm . Kostki sera wciskamy do środka masy i zaklejamy powstałe otwory. Jeszcze raz wyrównujemy powierzchnię klopsa, a następnie smarujemy ją sosem barbecue.
Pieczeń zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni . Podajemy na obiad z ulubioną sałatką.
Wypróbuj też sposoby na przygotowanie ogórków małosolnych i przechowywanie masła, by było miękkie .