Pokrój, rozłóż i zalej tym płynem. Ziemniaki z piekarnika nigdy nie były lepsze
Ziemniaki z piekarnika będą najlepsze do obiadu. Teraz zrobisz je smacznie i szybko dzięki temu przepisowi. Aromatyczny płyn, którym zalejesz warzywa jest tajemnicą smaku tego dania.
Ziemniaki z piekarnika, czyli pomysł na obiad
Co podajesz do obiadu? Ja zwykle serwuję ziemniaki z wody albo kaszę. Wszystko zależy od dania, które trafia na mój stół. Jednak ostatnio przyrządzam ziemniaki z piekarnika. Są mięciutkie, a jednocześnie mają chrupiącą skórkę. Jednak to nie wszystko.
Tajemnicą ich wyśmienitego smaku jest płyn, którym je zalewam. Przygotowuję go z mleka i aromatycznych przypraw. Do tego żółty ser, a ziemniaki z piekarnika nigdy nie były lepsze. Mogą stanowić samodzielne danie. Polecam ten przepis, a podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Smaczny.tv. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Biorę liście laurowe i wrzucam do gotujących się pierogów. Powód zadziwia każdegoJak zrobić ziemniaki z piekarnika?
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 200 g sera żółtego
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- słodka papryka
- oregano
- olej roślinny
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie ziemniaków zacznij od umycia ich, obrania i pokrojenia w cienkie plastry. Ułóż je ciasno, jeden plaster obok drugiego na blasze. Posyp serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach. Na przemian układaj warstwę ziemniaków i startego żółtego sera.
Teraz zrób aromatyczny płyn, którym zalejesz ziemniaki. Do miski wlej mleko, wsyp sól, pieprz, słodką paprykę i oregano. Składniki wymieszaj. Płynem zalej ziemniaki na blasze. Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Ziemniaki z piekarnika pyszne jak nigdy
Gotowe ziemniaki z piekarnika posyp natką pietruszki i podawaj. Są pyszne, pełne aromatu i z dodatkiem roztopionego sera żółtego. Warstwowe danie smakuje tak, że palce lizać. Może być dodatkiem do mięsa, ale równie dobrze będzie smakowało samo.
Możesz zjeść je z ulubioną surówką. Ziemniaki z piekarnika robią wrażenie na każdym, kto ich spróbuje. Tak dobrych jeszcze nie jadłam, dlatego każdemu polecam ten przepis. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszne czekośliwki. Podawaliśmy też przepis na ciasto najlepsze na 15 sierpnia.