Smakosze.pl Przepisy Pokrój, włóż do słoja i zalej do przykrycia. Ten smak to jakaś magia
fot. youtube.com/KuchniaKwasiora

Pokrój, włóż do słoja i zalej do przykrycia. Ten smak to jakaś magia

24 lipca 2024

Marynowana czerwona cebulka to idealny kompan wielu zimowych posiłków. Latem, kiedy przygotowujemy przetwory, warto pomyśleć o przygotowaniu jej domowej wersji, wolnej od sztucznych konserwantów, barwników i niepożądanych dodatków.

Sałatka z cebuli

Czy sałatka może się składać z samej cebuli? Oczywiście, że tak! No dobrze, nazywanie takiej marynowanej cebuli sałatką jest być może odrobinę na wyrost, jednak może się okazać, że zimą będziemy wsuwać ją widelcem prosto ze słoika.

Czerwona cebula, już na surowo łagodniejsza od białej, robi się jeszcze mniej gryząca dzięki marynacie, w której ją zatopimy . Będzie więc doskonałą oprawą do hamburgerów, sałatek (np. greckiej) czy nawet najzwyklejszych kanapek. Ile słoików takich przetworów nie przygotujesz, zawsze wyjdzie za mało.

cebula czerwona w słoiku
fot. Canva
Zbieram je w parku i dodaje do torby z ziemniakami. Nie kiełkują całą zimę

Marynowana cebula

Marynowana czerwona cebula nie jest dostępna w sklepach na każde zawołanie. Nawet jednak jeśli uda się ją kupić, zazwyczaj w pakiecie dostajemy ostry aromat spirytusowego octu . Lepiej zawczasu przygotować własną taką cebulkę, z lepszych składników.

Składniki

  • 3 czerwone cebule
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 1 łyżka soli
  • 1,5 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki ziaren pieprzu
  • ½ łyżeczki ziaren gorczycy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • Dowolnie: 3-4 ząbki czosnku
  • Listek laurowy

Marynowanie cebuli

Cebule (i ewentualnie czosnek) obieramy i kroimy w dość cienkie plastry. Do słoika wrzucamy ziarniste przyprawy i liście laurowe. Na wierzch ciasno upychamy cebulę.

Ocet wlewamy do rondelka razem ze szklanką wody. Dodajemy miód (można też użyć zwykłego cukru) i sól. Dokładnie mieszamy, by składniki rozpuściły się, i zagotowujemy.

Gorącą marynatą zalewamy cebulę w słoiku . Słoik zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do przestudzenia. Cebula będzie gotowa po dobie i dobra do użycia przez kilka tygodni. Jeśli planujemy przechowywanie jej na zimę, lepiej zapasteryzować ją przez 20 minut w gorącej kąpieli .

Wypróbuj też przepisy na lekki obiad z mięsa mielonego i chłodnik z cukinii . Ilustracja główna pochodzi z kanału KuchniaKwasiora na YouTube.

marynowana cebula
fot. Canva
Ogórki kiszone wychodzą gazowane i mętne? Wszystko przez 1 błąd
Taką zapiekankę robię na obiad przynajmniej raz w tygodniu. Rodzina nie chce jeść nic innego
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy