Smakosze.pl Dieta Pokrój, wrzuć do słoja i zalej wodą. Ta jesienna mikstura ma niezwykłe właściwości
Fot. Canva/Nariman Safarov

Pokrój, wrzuć do słoja i zalej wodą. Ta jesienna mikstura ma niezwykłe właściwości

19 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ten specyfik musi znaleźć się w twojej diecie. Bogaty jest w witaminy i można wykorzystać go na wiele sposób. Ten znakomity produkt możesz przygotować w łatwy sposób w domu. Właściwości oraz instrukcję, jak go zrobić poznasz właśnie w tym artykule.

Ocet z pigwy ma niezwykłe właściwości

Pigwa to owoc, który określany jest jako polska cytryna. Nic dziwnego, bo jest szczególnie bogata w witaminę C oraz inne z grup B i A. W dodatku zawiera także w potas, żelazo, magnez, które odpowiadają za poprawną pracę mięśni oraz serca. Jak dostarczyć organizmowi te wszystkie właściwości?

Okazuje się, że najlepszą opcją jest ocet z pigwy. Przygotowany w domu jest nie tylko zdrowy, ale też smaczny. Można dodać go do surówek , mięs, a nawet zup, dzięki czemu wspomoże proces trawienia.

Z tego octu można przygotować także płukankę do włosów, która nada im odpowiedniego blasku, a także przywróci właściwe pH skóry głowę. Dzięki czemu unikniesz łupież i nadmiernego wytwarzania sebum. Właściwości jest całkiem sporo, więc czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować ocet z pigwy .

krojenie pigwy.jpg
Fot. YouTube/Pozytywni w ogrodzie
Zamówił rosół za 30 zł w restauracji Adamczyka. Słów, które padły z jego ust nie chciałby usłyszeć żaden kucharz

Z czego zrobić ocet z pigwy?

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście pigwa. Owoc możesz kupić na dobrze zaopatrzonym ryneczku lub poszukać w lokalnym zieleniaku. Oprócz niego potrzebny będzie także cukier oraz matka octowa. To nic innego, jak osad pojawiający się na wierzchu butelki z domowym octem. Jeśli nie masz tego składnika, możesz z łatwością zamówić go w internecie.

Składniki:

  • 1 kg pigwy
  • 4 łyżki cukru (lub miodu)
  • 1,5 l wody
  • matka octowa lub kilka łyżek domowego octu owocowego

Jak przygotować ocet z pigwy?

Pigwę dokładnie umyj, a następnie przekrój na pół. Pozbądź się z niej gniazd nasiennych, a owoce pokrój na mniejsze kawałki. Następnie umieść je w słoiku lub innym naczyniu. Dodaj cukier, matkę octową i wymieszaj.

Wierzch słoika przykryj gazą, aby umożliwić przepływ powietrza. Tak zabezpieczony słoik umieść w ciepłym i zaciemnionym miejscu. Codziennie mieszaj zawartość słoika, aby nie dopuścić do pojawienia się pleśni.

Proces fermentacji trwa od 4 do 6 tygodni. Gotowy ocet z pigwy przefiltruj przez gazę i przelej do butelek. Szczelnie go zamknij i przechowuj w chłodnym miejscu.

Sprawdź także, co przygotować na obiad na słodko oraz d owiedz się, co dodawać do kawy, aby schudnąć .

ocet.jpg
Fot. YouTube/Pozytywni w ogrodzie
Żadne knedle ze śliwkami. Te serowe kluseczki smakują mi 100 razy lepiej
Żadna jajecznica i omlet. Wachowicz robi obłędną szakszukę po góralsku
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy