Polacy nagminnie wylewają je do zlewu. Poważny błąd może wiele kosztować
Czy często zdarza Ci się wylewać coś do zlewu? Lepiej sprawdź, czy nie popełniasz poważnego błędu. Niektóre produkty spożywcze w odpływie mogą spowodować przykre konsekwencje. Podpowiadamy, czego nie wylewać do zlewu pod żadnym pozorem.
Nie każdy wie, czego nie wylewać do zlewu
Podczas gotowania i innych kuchennych zajęć powstają rozmaitego rodzaju odpadki. Naturalnym odruchem jest, aby spłukać je wodą w zlewie i zapomnieć o ich istnieniu. Niestety niektóre z nich, jak chociażby fusy czy mąka potrafią zatkać rury, przez c bardzo szybko przypomną o swoim istnieniu. Koniecznie dowiedz się czego nie wylewać do zlewu.
„Wstyd byłoby mi podać to gościom”. Inflacyjny deser okazał się totalną klapąCzego nie wylewać do zlewu? Uniknij wizyty specjalisty
Nader często w zlewie lądują fusy kawowe. Po wypiciu napoju po prostu przepłukujemy filiżankę, a resztka jej zawartości znika w odpływie. Tymczasem niepozorne fusy mogą oblepiać wnętrze rur, które przez to mogą bardzo szybko się zatkać. Pozostałość kawy lepiej wykorzystać jako kompost lub pochłaniacz nieprzyjemnych zapachów.
Drugim najbardziej popularnym składnikiem lądującym w zlewie jest tłuszcz po smażeniu. Działa on niestety podobnie jak fusy z kawy. Powoduje zatory w rurach i może narazić nas na koszty wizyty specjalisty, który zażegna problem. To jednak niejedyna odpowiedź na pytanie czego nie wylewać do zlewu.
Po panierowaniu kotletów lub wyrabianiu ciasta zostać nam może na blacie spora ilość mąki. Pod żadnym pozorem nie spłukuj jej wodą do wnętrza zlewu. Takie połączenie skutkować będzie powstaniem kleistej mazi, która tylko czeka, aby utworzyć wewnątrz rur kłopotliwy czop. Luźną mąkę najlepiej usunąć do kosza na odpadki.
Kolejną rzeczą, która trafia do zlewu, choć nie powinna, są skorupki jajek. Ich ostre krawędzie mogą pozostawić na powierzchniach szpecące rysy. Ponadto w połączeniu z kawą, tłuszczem czy mąką bardzo skutecznie zatkają nasz odpływ i znajdujące się pod nim rury. Skorupki lepiej spożytkować w roli odżywki do przydomowego ogródka.
Uzupełnienie listy tego, czego nie wylewać do zlewu
Zdarza się wam korzystać z ryżu lub makaronu? Jeśli tak, to trzymajcie je z daleka od zlewu. Kiedy trafią do wnętrza rur, napęcznieją pod wpływem lejącej się wody. Nawet niewielka ilość tych produktów może prowadzić do zatkania, który wymagał będzie pomocy fachowca.
Czego nie wylewać do zlewu poza wymienionymi już produktami? Za wszelką cenę unikajcie wrzucania do niego kości i chrząstek. Choć po posiłku najłatwiej spłukać je pod bieżącą wodą, to wewnątrz instalacji mogą stworzyć nader kłopotliwy zator. W skrajnych przypadkach występuje wręcz ryzyko uszkodzenia rur.
Obierki ziemniaków przez zawartą w nich skrobię mają podobny wpływ na zlew, co mąka. Kleista substancja, jaką wydzielają z pewnością prędzej czy później zatka rury kuchenne. Inne zaś warzywa, jak seler, fasolka czy szparagi zbudowane są z włókien ulegających łatwemu splątaniu. Kiedy taki węzeł uformuje się w odpływie, niemal na pewno czekać nas będzie kosztowna interwencja. Wiemy, co wrzucić do zlewu, aby uzyskać piorunujący efekt. Tłuszczu ze smażenia bez problemu pozbędziesz się w ten bezpieczny sposób.