Smakosze.pl Przepisy Polacy zapomnieli, że można je dodawać do bigosu. Nic tak nie podkreśla jego smaku
fot. Shutterstock

Polacy zapomnieli, że można je dodawać do bigosu. Nic tak nie podkreśla jego smaku

27 listopada 2024

– Niech żyje gorący bigosik! – To zawołanie Kabaretu Dudek pozostaje w sercach Polaków, kiedy zbliżają się święta. Z tym przepisem gorący bigosik niewątpliwie da sobie radę i pozostanie w naszych sercach.

Nietypowe dodatki do bigosu

Jeśli próbować przetłumaczyć na angielski słowo bigos , używa się przeważnie określenia hunter's stew , czyli potrawka myśliwska . Polacy wierni są tej tradycji, jeśli chodzi o doprawianie kapusty duszonej godzinami w garze. Stąd też wybór dodatków do kapusty , które nadają jej odpowiedni smak.

A jeśli smak ma być myśliwski – wiadomo, że prócz nut leśnych, potrzebujemy także te nadające mu posmaku przygotowywania na ognisku . W końcu najlepszy przepis na bigos, jaki dostaliśmy, pochodzi ze sceny opisu polowania w „Panu Tadeuszu”, gdzie potrawa przygotowywana była na otwartym ogniu.

bigos z łyżką

Pokazała, jak wekuje słoiki bez garnka i piekarnika. Komentujący zachwyceni. „Jesteś niesamowita"

Owoce w bigosie

Oczywiście trudno wyobrażać sobie dzisiaj, byśmy podwędzali bigos, przygotowując go na otwartym ogniu. Ale jak świat światem wprowadzaliśmy ten specyficzny posmak bocznymi drzwiami: przez śliwki – najbardziej wędzone wśród owoców . W tym przepisie używamy powideł, które nadają naszej potrawie odpowiedniego charakteru.

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 300 g kiełbasy
  • 200 g gotowanej szynki
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka przyprawy do bigosu
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Sól, pieprz

Przygotowanie bigosu

Kapustę płuczemy, kroimy i wrzucamy do garnka . Zalewamy zimną wodą, dodając ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na niewielkim ogniu.

Na zimną patelnię wrzucamy boczek. Kiedy zacznie się wytapiać, dodajemy kiełbasę i szynkę. Przyprawiamy roztartym kuminem. Smażymy do zrumienienia.

Mięso przenosimy do garnka z kapustą. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, aż będzie szklista. Ją także dodajemy do garnka z bigosem .

Kiedy składniki będą miękkie, przyprawiamy przyprawą do bigosu i dodajemy koncentrat pomidorowy. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy powidła i dokładnie mieszamy. Bigos taki można, a nawet należy, podgrzewać kilkukrotnie na małym ogniu .

Wypróbuj też przepisy na sałatkę z kurczakiem i ciasto makowo-serowe .

bigos na talerzu

Makłowicz obłędnie smaży jajka, cała moja rodzina kocha ten przepis. Na śniadanie nie jemy nic innego
Cena 1 pieroga na jarmarku świątecznym u Gessler wgniata w fotel. Może zakręcić się w głowie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy