Smakosze.pl Przepisy Połóż pałki kurczaka na ryżu, dodaj zalewę i wstaw do piekarnika. Pyszny obiad za grosze
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli

Połóż pałki kurczaka na ryżu, dodaj zalewę i wstaw do piekarnika. Pyszny obiad za grosze

22 października 2024

Superprosty pomysł na obiad jednogarnkowy, a właściwie jednonaczyniowy. Ryż gotujemy w nim w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, jednocześnie piekąc kurczaka. Jest łatwiej, wygodniej i pełniej w smaku.

Szybki obiad

Po udka z kurczaka sięgamy chętnie, a sięgalibyśmy może jeszcze chętniej, gdyby poszerzyć paletę szybkich obiadów , które można z nich przygotować. Ten przepis jest właśnie takim poszerzeniem. Niby to typowe udka z kurczaka, jest w nich jednak coś innego.

Nietypowym pomysłem jest gotowanie ryżu w piekarniku w bulionie . Dzięki temu rozwiązaniu im bardziej gotowany ryż, tym bardziej kurczak piecze się, a wręcz dusi, w bulionie, którym go zalejemy. Kurczak jest tanim rozwiązaniem na mięsny obiad, a całość jest szybka w przygotowaniu.

kurczak w zalewie
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli
Polacy je kochają, a wielu nie powinno ich jeść. Ogórki kiszone mogą poważnie zaszkodzić

Pałki z kurczaka z piekarnika

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kuchnia Marioli. Autorka przygotowuje tam do tego szybkiego obiadu ciekawą zalewę, którą można nazwać „rosołem na skróty” – Do wody dodaje łyżkę masła, sól, pieprz i domową jarzynkę, a następnie dopiero ketchup. Ten zamiennik dobrze sprawdzi się, kiedy nie mamy pod ręką bulionu, który wymagany jest w naszym przepisie.

Składniki

  • 200 g ryżu
  • 8 pałek (dolnych udek) kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 biała część pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 120 ml ketchupu
  • Przyprawy do kurczaka

Tani obiad

Kurczaka posypujemy dowolnymi ulubionymi przyprawami lub ich mieszankami. Można także zamarynować go na kilka godzin w maślance, ketchupie lub innym kwaśnym produkcie. W chwili wstawiania do piekarnika powinien być w temperaturze pokojowej.

Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy ryż. Jeśli mamy pod ręką ryż w torebkach, oczywiście rozcinamy je wcześniej, a zawartość wysypujemy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych okach, cebulę i pora kroimy w półplasterki. Wszystko dodajemy do ryżu i mieszamy, wyrównując warstwę.

Ketchup i koncentrat pomidorowy mieszamy w bulionie. Można doprawić go do smaku, jednak ostrożnie z solą – to nie woda na ryż, a część sosu. Pałki z kurczaka układamy na ryżu, lekko dociskając i zalewamy przygotowanym płynem.

Zapiekankę wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Na 10 minut przed podaniem ustawiamy funkcję grill, by dopiec mięso z wierzchu. Podajemy na stół bezpośrednio w naczyniu.

Wypróbuj też przepisy na zupę fasolową i grzyby marynowane Ewy Wachowicz .

upieczony kurczak
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli

Źródło: YouTube/Kuchnia Marioli

Podsmażam pierś z kurczaka i zalewam mlekiem. Mięso dosłownie rozpada się pod widelcem
Obłędne ciasto bez pieczenia z masą kajmakową. Wychodzi tak, że palce lizać
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy