Polskie kotlety schabowe przy tym daniu bledną. Wszystko przez wyrzucenie z przepisu bułki tartej
Mamy doskonały przepis na kotlety schabowe. Przygotowane według niego mięso jest wyjątkowo soczyste i obłędnie chrupiące. Taki efekt osiągnięcie dzięki rezygnacji z bułki tartej. Wystarczy, że powszechny składnik zastąpicie jego orientalnym odpowiednikiem.
Kotlety schabowe w panko to prawdziwy hit
Panko to japońska wersja naszej bułki tartej. W kraju kwitnącej wiśni jest popularnym dodatkiem do dań smażonych. Od klasycznej bułki różni się stopniem rozdrobnienia produktu. W panko płatki osiągają długość nawet do 5 mm.
Jakie są korzyści ze stosowania panko do kotletów schabowych? Dzięki zastosowaniu takiej panierki mięso wychodzi dużo bardziej chrupiące. Dodatkowym atutem jest fakt, że potrawa zdecydowanie mniej nasiąka tłuszczem. Panko bez trudu kupić można w dobrze zaopatrzonych supermarketach lub w sprzedaży internetowej.
Dziadek nie gotuje krupniku na żeberkach. Stawia na niemal zapomniany rodzaj mięsaPrzepis na kotlety schabowe bez bułki tartej
Składniki:
- 4 plastry schabu środkowego
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- panierka panko
- olej do smażenia
Jak usmażyć cudownie chrupiące kotlety schabowe bez bułki tartej?
Przygotuj mięso na kotlety. W tym celu schab oczyść z błonek i równomiernie rozbij z obu stron. Następnie przypraw go za pomocą soli i pieprzu.
Przygotuj składniki do panierowania kotletów schabowych. W osobnym talerzyku rozkłóć jajka. Na dugi wysyp panierkę panko.
Kotlety schabowe panieruj podwójnie. Zacznij od obtoczenia ich w jajku, następnie przełóż je do panko. Czynność powtórz jeszcze raz.
Na patelni rozgrzej olej do smażenia. Kotlety schabowe smaż na średnim ogniu na złoty kolor z każdej ze stron. Po zdjęciu z patelni odsącz je na ręczniku papierowym. Tak przygotowane kotlety schabowe podawaj z ulubionymi dodatkami. Kotlety schabowe moczone w mleku to już przeżytek. Smak schabu usmażonego z tym farszem powala na kolana.