Dziadek nie gotuje krupniku na żeberkach. Stawia na niemal zapomniany rodzaj mięsa
Wyśmienita domowa kuchnia jest nie tylko domeną babć. A moim domu rodzinnym wyśmienitym kucharzem jest dziadek. Jego danie popisowe, aromatyczny i sycący krupnik, od lat zachwyca całą rodzinę. Swój niezwykły smak zupa zawdzięcza wywarowi na bazie golonki.
Krupnik z wykonaniu dziadka to poezja smaku
Klasyczny polski krupnik przygotowuje się zazwyczaj na żeberkach. Dziadek ma jednak na niego całkiem inny sposób. Swoją zupę przyrządza na golonce wieprzowej. Jej smak jest absolutnie bezkonkurencyjny.
Krupnik od dziadka jest gęsta od mięsa, kaszy oraz warzyw. Jedna porcja zaspokoi nawet potężny głód. Kiedy dziadek gotuje swoją popisową potrawę, nie ma potrzeby przyrządzać dodatkowo drugiego dania. Koniecznie wypróbujecie ten wybitny przepis w swojej kuchni.
Co zrobić, żeby fasolka szparagowa nie wyszła łykowata? Przygotuj nożyk i gorącą wodęPrzepis na krupnik na wieprzowej golonce
Składniki:
- 2 golonki wieprzowe
- 4 liście laurowe
- 5-6 kulek ziela angielskiego
- 5 łyżek kaszy jęczmiennej
- 5-6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek korzenia selera
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Jak zrobić wyśmienity krupnik na golonce z receptury dziadka?
Golonki na krupnik umyj i oczyść. Włóż je do dużego garnka i zalej wodą, aż mięso będzie całkowicie przykryte. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz 1 łyżkę soli. Gotuj przez ok. 2 godzin na niewielkiej mocy palnika, aż mięso zacznie odchodzić od kości.
Po upływie tego czasu glonki wyjmij z wywaru. Obierz je z kości i pokrój na mniejsze kawałki. Uzyskany wywar (powinno wyjść ok. 2-2,5 l) przecedź i dodaj do niego opłukaną na sicie kaszę jęczmienną. Dorzuć też obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i ponownie wstaw całość na ogień na 10-15 minut.
Przygotuj pozostałe warzywa do krupniku. Marchew, pietruszkę oraz selera obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dołóż je do garnka i gotuj jeszcze przez 12 minut.
Pod sam koniec gotowania dodaj do garnka z krupnikiem mięso z golonek. Zupę dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem udekoruj ją opłukaną i posiekaną natką pietruszki. Krupnik w wykonaniu babciu Zosi zachwyca nieoczywistym dodatkiem. Tomasz Strzelczyk podzielił się przepisem na wyśmienitą golonkę z piekarnika.