Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pomysł na tę ciepłą kolację podsunęła mi koleżanka. Smakuje obłędnie i syci, a do tego nie idzie w boczki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 12.11.2023 19:44

Pomysł na tę ciepłą kolację podsunęła mi koleżanka. Smakuje obłędnie i syci, a do tego nie idzie w boczki

kotlety z cukinii i marchewki
YouTube/@Kulinarne Przygody

Czy chcielibyście poznać przepis na doskonałą kolację? Jeśli tak, to koniecznie sprawdźcie poniższą recepturę. Jest pełna zdrowych i pysznych składników, a zrobisz ją w kilka chwil. To mój ulubiony sposób na ciepłą kolację.

Kotlety z cukinii i marchewki, czyli pyszne danie

Zjadanie ciężkich i tłustych potraw przed snem nie jest najlepszym pomysłem. Czymś zupełnie innym są lekkie i smaczne kotlety warzywne. Moje przygotowywane są z cukinii i słodkiej marchewki. Oba składniki łączą się ze sobą idealnie.

Przygotowanie takiej kolacji jest bardzo proste. Poradzi sobie z nią nawet najmniej doświadczony kucharz. Poniżej podpowiadam wszystkie niezbędne czynności krok po kroku. Spróbuj ich raz, a będziesz wracać do nich regularnie.

kotlety z cukinii.jpg
Canva / lauraag

Jak zrobić kotlety z cukinii i marchewki?

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 jajka
  • por
  • 1 marchew
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 100 g sera żółtego
  • bułka tarta
  • koperek
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz

Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na 15 minut. Teraz ścieramy na tarce ser żółty, pora drobno siekamy. Podobnie robimy z koperkiem. Cukinie odsączamy, a marchew ścieramy na tarce o małych oczkach.

Wszystko razem mieszamy w misce, dodajemy starty ser i posiekanego pora. Wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy kaszę manną. Łączymy składniki i formujemy kotlety. 

Kotlety z cukinii i marchewki, czyli fit obiad

Kotlety z cukinii i marchewki smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kotlety z cukinii i marchewki możemy podawać z jogurtem naturalnym i koperkiem. Będą też smakowały z sezonowymi surówkami.

Kotlety z cukinii i marchewki są lekkie, ale też sycące. Smakują wyśmienicie i jeśli dbacie o linię, to będą świetną propozycją na obiad lub kolację. Szybko je przygotujecie i będą smakować każdemu. Pisaliśmy o innych pysznych kotletach bez mięsa. Podawaliśmy też przepis na kotlety jajeczne. 

kotlety
YouTube/@SprintCooking

Źródło: YouTube/@SprintCooking