Poszedł do najsłynniejszej restauracji Gessler. Nie uwierzysz, ile zapłacił za tatara i schabowego
Restauracja Magdy Gessler "U Fukiera" słynie z wysokich cen i dobrego smaku. Jeden z youtuberów postanowi sprawdzić, jak smakują tatar i schabowy. Za rarytasy kuchni polskiej zapłacił niemało. Czy jednak przypadły mu do gustu?
"U Fukiera", czyli warszawska restauracja Magdy Gessler, serwuje tradycyjne dania kuchni polskiej, których niejeden smakosz z pewnością chętnie, by skosztował. Cena takiej przyjemności niestety jest dość wysoka. Za dania główne teraz płaci się około 80 złotych. Jak smakują?
Czy ceny w restauracji Magdy Gessler są uzasadnione?
Youtuber prowadzący kanał "Maciej je" podczas swojej trzeciej wizyty w restauracji "U Fukiera" zdecydował się na skosztowanie klasyków kuchni polskiej, czyli tatara i kotleta schabowego. Za dania te zapłacił odpowiednio 62 i 86 złotych. Czy było warto?
Było bardzo smacznie. Porcje były duże. Jedzenie było takie raczej tradycyjne, ale z naprawdę dobrych składników i świetnie wykonane. Trudno mi się do czegoś przyczepić — mówi w nagraniu.
Tatar przypadł mu do gustu, choć przyznał, że serwowana "U Fukiera" przystawka jest raczej jedną z bardziej wykwintnych odsłon, jakich zdarzyło mu się skosztować. Cenę ocenił jako porównywalną ze spotykanymi w innych, eleganckich lokalach.
Ciekawostką, o której wspomina, jest możliwość otrzymania świeżo ubitego masła. Gdy w lokalu nie ma dużego ruchu, kelnerzy przyrządzają tłuszcz na żywo i potem możemy go skosztować wraz ze świeżym chlebem.
Tak jak w niektórych miejscach tatar jest siekany przy gościu, tak tutaj do tatara ubijane jest masło na oczach gości. [...] Pierwszy raz ktoś przy mniej masło ubijał, ale fajne doświadczenie — opowiada w nagraniu youtuber.
Wrażenia po zjedzeniu schabowego
O schabowym z restauracji Magdy Gessler, z którego rozmiarem nawet mimo uprzedzenia przez obsługę youtuberowi nie udało się wygrać, powiedział:
Usłyszałem, że to jest pół kilo mięsa, plus panierka, plus te dodatki, także wielkość robi swoje. No ale myślę, że nawet w tej wielkości można dostać schabowego w Warszawie taniej, a przy tym będzie to schabowy podobnej jakości. [...] Jest to chyba najdroższy schabowy - ocenił.
Mimo zastrzeżeń względem ceny youtuber zwrócił uwagę, że kotlet do cienkich nie należał, był soczysty, a w smaku można było poczuć, że smażony był na smalcu. Z pewnością więc nie było to przeciętne danie.
Jeśli macie ochotę samodzielnie przygotować dania z restauracji Magdy Gessler, zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam zarówno sprawdzony przepis na tatara, jak i niezawodny patent na pyszny wieprzowy kotlet wraz ze wskazówkami wprost od gwiazdy Kuchennych Rewolucji.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Bez bułki i jajka. Najlepsze mielone zrobisz zupełnie inaczej, wystarczy dodatek znany z gołąbków
Tylko dziś kiełbasa, jajka i makaron taniej o 50%. Trzeba spełnić 1 warunek
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YT/Maciej je