Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Macieje je

Poszedł na pomidorową i schabowego w USA. Nikt się nie spodziewał takich cen

16 Lutego 2023

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Restauracje w USA również serwują dania kuchni polskiej. Jeden z twórców internetowych postanowił przekonać się sam, czy ich jakość jest zadowalająca. Wybrał się na schabowego i pomidorową. Swoimi wrażenia podzielił się w wyczerpującej recenzji. Sprawdziliśmy, jak mu smakowało. 

Polska restauracja w USA

Jeśli zastanawialiście się jak polskie klasyki, czyli m.in. schabowy i pomidorowa są przyrządzane za granicą, możecie zerknąć jak wypadły testy YouTubera prowadzącego kanał Maciej je. W nagraniu recenzującym jeden z nowojorskich lokali opowiedział, jak smakowały mu właśnie te potrawy.

Jak wypadają polskie dania serwowane w nowojorskiej restauracji?

ouTuber Maciej je ocenił dwa klasyki rodzimej kuchni podawane w lokalu Relax zlokalizowanym w polskiej dzielnicy Nowego Jorku. Od 1997 roku serwowane są tam pyszne przysmaki kuchni polskiej. Twórca skusił się na pomidorową oraz schabowego. Czy był zadowolony?

Zupa była dość klasyczna — zabielana śmietaną i z dodatkiem makaronu. Danie prezentuje się całkiem nieźle:

Bardzo smaczna. Taka domowa bym powiedział — ocenia twórca. — I chyba takie tutaj jest jedzenie — dodaje po chwili.

A jak wypadł schabowy? Mięso w panierce podane zostało z ziemniakami polanymi sosem i zestawem dwóch surówek — z mizerią i kompozycją na bazie kapusty kiszonej:

Drugie danie też jest bardzo domowe. Naprawdę smaczne purée ziemniaczane oblane sosem pieczeniowym. Sam schabowy z chrupiącą panierką — nie za cienki, nie za gruby. Nie jest taki tłusty, jak czasem bywa — słyszymy w recenzji.

Choć Maciej je dodaje później, że surówki nie do końca były w jego stylu, widać, że jest zadowolony z posiłku. A jak wygląda koszt posiłku?

Dania z nowojorskiej restauracji nie są bardzo tanie

Za dwudaniowy posiłek z kompotem wraz z podatkiem i napiwkami twórca zapłacił 28,80 dolarów. Choć cena w przeliczeniu na złotówki jest dość spora, na nagraniu widać, że porcje nie są małe.

Wybierając lokal za granicą, należy też liczyć się z faktem, że koszt jedzenia nie będzie dostosowany do polskich realiów. Trzeba w tym miejscu wspomnieć, że w polskich górach wcale nie jest teraz taniej , a ze smakiem bywa różnie.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na recenzowane przez YouTubera przysmaki z nowojorskiej restauracji. W tym artykule podpowiadamy jak przyrządzić pysznego kotleta schabowego . Ten natomiast zdradza sekret babcinej pomidorowej .

Tagi:

Podobne artykuły

Restauracje

Poszła na lody do cukierni Stefano Terrazino. Takiej oceny nikt się nie spodziewał
Czytaj więcej >

Restauracje

Zamówił jajecznicę w „restauracji gwiazd”. W głowie się nie mieści, czego zabrakło na talerzu
Czytaj więcej >

Restauracje

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Czyli polska żywność najlepszej jakości
Czytaj więcej >

Restauracje

Dramat w restauracji po Kuchennych Rewolucjach. Właściciel został przewieziony do szpitala
Czytaj więcej >

Restauracje

Zamówił rosół w najdroższym hotelu w Gdańsku. Po spróbowaniu zupy zamarł, od razu to poczuł
Czytaj więcej >

Restauracje

Restauracja pokazała stolik po wizycie rodziny z dziećmi. W sieci zawrzało
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Restauracje

Restauracje

Aleksandra Proch

Poszłam do restauracji na placki z grzybami. W domu przeliczyłam cenę i złapałam się za głowę
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chajzer stawia na kulinarny biznes. Nie uwierzysz, jakie danie będzie serwował, Polacy je kochają
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zabrała dziecko do restauracji. Slowa kelnera niemal doprowadziły ją do łez
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poszedł do baru mlecznego na zupę i schabowego. Ceny wbiły go w ziemię. „Lekka przesada jak na bar mleczny"
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poprosiła o zwykłą wodę z kranu w restauracji. Odpowiedź kelnerki wbiła ją w ziemię
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zamówiła w Gdyni zupę i schabowego. Spojrzała na rachunek i nie mogła wyjść ze zdumienia
Czytaj więcej >
Restauracje

Aleksandra Proch

Poszłam do restauracji na placki z grzybami. W domu przeliczyłam cenę i złapałam się za głowę
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chajzer stawia na kulinarny biznes. Nie uwierzysz, jakie danie będzie serwował, Polacy je kochają
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zabrała dziecko do restauracji. Slowa kelnera niemal doprowadziły ją do łez
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poszedł do baru mlecznego na zupę i schabowego. Ceny wbiły go w ziemię. „Lekka przesada jak na bar mleczny"
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poprosiła o zwykłą wodę z kranu w restauracji. Odpowiedź kelnerki wbiła ją w ziemię
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zamówiła w Gdyni zupę i schabowego. Spojrzała na rachunek i nie mogła wyjść ze zdumienia
Czytaj więcej >