Poznasz ten trick i już nigdy nie wyrzucisz liści kalafiora. Są na wagę złota
Nie wyrzucaj liści kalafiora. Wykorzystasz je do przygotowania wyśmienitych gołąbków z niecodziennym farszem. Gołąbki z kiełbaską, ryżem i pieczarkami są wyjątkowo smacznym daniem obiadowym, które zachwyci każdego.
Z kalafiora zwykle robimy zupy, sałatki lub podajemy jako dodatek do obiadu. Liście kalafiora zwykle lądują w koszu. Mało kto wie, że i liście możemy wykorzystać w kuchni, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Liście są nie tylko jadalne, ale i bardzo zdrowe i smaczne.
Liście kalafiora są źródłem kwasu foliowego, witaminy C, A, a także błonnika, wapnia i potasu. Po obróbce termicznej są delikatne i pyszne. Liście kalafiora możemy wykorzystać zamiast kapusty do zawijania gołąbków. Są proste w przygotowaniu i pyszne.
Gołąbki z liści kalafiora przygotowujemy z nieco innym farszem, niż tradycyjne danie. Do farszu z ryżu i pieczarek nie dodajemy mięsa mielonego, a małe kiełbaski śląskie, które obsmażamy z dodatkiem cebuli. Gołąbki podajemy z sosem pieczarkowym.
Gołąbki z ryżem, pieczarkami i kiełbaską w sosie pieczarkowym
Składniki:
7 liści kalafiora
600 g pieczarek
7 kiełbasek śląskich
2 duże cebule
torebka białego ryżu
1,5 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić gołąbki z liści kalafiora? Gołąbki z sosem pieczarkowym są absolutnym hitem
Z liści kalafiora wytnij grube nerwy, następnie liście włóż do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij liście, przepłucz zimną wodą i odstaw, żeby zupełnie wyschły. Jedną cebulę pokrój w duże kawałki.
Drugą drobno posiekaj, pieczarki pokrój. Kiełbasy ponacinaj z obu stron. Na jednej patelni przyrumień ponacinane kiełbaski, dodaj duże kawałki cebuli i smaż kilka minut. Na drugiej patelni zeszklij na oleju cebulę, następnie dodaj pieczarki.
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, następnie wymieszaj go z połową usmażonych pieczarek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Na każdy liść kalafiora wyłóż ryż i po jednej kiełbasce. Zawiń jak gołąbki.
Gołąbki obsmaż na rozgrzanym oleju, następnie podlej gorącą wodą i duś, aż liście będą miękkie. Pozostałą część pieczarek przełóż do garnka. Wlej wodę i gotuj przez około 15 minut. Następnie dodaj mąkę i gotuj, aż powstanie gęsty sos. Dopraw solą i pieprzem.
Gołąbki polej sosem pieczarkowym i podaj, smacznego. Pomysł na równie smaczny obiad z kalafiora? Kotlety mielone z kalafiora i kalafior w chrupiącej panierce. Wszyscy będą zachwyceni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki
Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama