Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Poznasz ten trick i już nigdy nie wyrzucisz liści kalafiora. Są na wagę złota
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 30.01.2023 21:41

Poznasz ten trick i już nigdy nie wyrzucisz liści kalafiora. Są na wagę złota

Poznasz ten trick i już nigdy nie wyrzucisz liści kalafiora. Są na wagę złota
canva/sarsmis

Nie wyrzucaj liści kalafiora. Wykorzystasz je do przygotowania wyśmienitych gołąbków z niecodziennym farszem. Gołąbki z kiełbaską, ryżem i pieczarkami są wyjątkowo smacznym daniem obiadowym, które zachwyci każdego.

Z kalafiora zwykle robimy zupy, sałatki lub podajemy jako dodatek do obiadu. Liście kalafiora zwykle lądują w koszu. Mało kto wie, że i liście możemy wykorzystać w kuchni, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Liście są nie tylko jadalne, ale i bardzo zdrowe i smaczne.

Liście kalafiora są źródłem kwasu foliowego, witaminy C, A, a także błonnika, wapnia i potasu. Po obróbce termicznej są delikatne i pyszne. Liście kalafiora możemy wykorzystać zamiast kapusty do zawijania gołąbków. Są proste w przygotowaniu i pyszne.

Gołąbki z liści kalafiora przygotowujemy z nieco innym farszem, niż tradycyjne danie. Do farszu z ryżu i pieczarek nie dodajemy mięsa mielonego, a małe kiełbaski śląskie, które obsmażamy z dodatkiem cebuli. Gołąbki podajemy z sosem pieczarkowym.

Gołąbki z ryżem, pieczarkami i kiełbaską w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • 7 liści kalafiora

  • 600 g pieczarek

  • 7 kiełbasek śląskich

  • 2 duże cebule

  • torebka białego ryżu

  • 1,5 łyżki mąki pszennej

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić gołąbki z liści kalafiora? Gołąbki z sosem pieczarkowym są absolutnym hitem

Z liści kalafiora wytnij grube nerwy, następnie liście włóż do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij liście, przepłucz zimną wodą i odstaw, żeby zupełnie wyschły. Jedną cebulę pokrój w duże kawałki.

Drugą drobno posiekaj, pieczarki pokrój. Kiełbasy ponacinaj z obu stron. Na jednej patelni przyrumień ponacinane kiełbaski, dodaj duże kawałki cebuli i smaż kilka minut. Na drugiej patelni zeszklij na oleju cebulę, następnie dodaj pieczarki.

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, następnie wymieszaj go z połową usmażonych pieczarek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Na każdy liść kalafiora wyłóż ryż i po jednej kiełbasce. Zawiń jak gołąbki.

Gołąbki obsmaż na rozgrzanym oleju, następnie podlej gorącą wodą i duś, aż liście będą miękkie. Pozostałą część pieczarek przełóż do garnka. Wlej wodę i gotuj przez około 15 minut. Następnie dodaj mąkę i gotuj, aż powstanie gęsty sos. Dopraw solą i pieprzem.

Gołąbki polej sosem pieczarkowym i podaj, smacznego. Pomysł na równie smaczny obiad z kalafiora? Kotlety mielone z kalafiora i kalafior w chrupiącej panierce. Wszyscy będą zachwyceni.

gołąbki
canva/Darius Dzinnik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: