Smakosze.pl Przepisy Prawdziwa golonka po polsku Tomasza Strzelczyka. Nikt nie robi lepszej
Screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODASZFARTUCHA na YouTube, canva/Angelika Heine

Prawdziwa golonka po polsku Tomasza Strzelczyka. Nikt nie robi lepszej

29 sierpnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Golonka po polsku przepisu Tomasza Strzelczyka zachwyci swoim smakiem i delikatnością każdego miłośnika mięsnych potraw. Golonka jest niezwykle soczysta, a mięso dosłownie samo odchodzi od kości. Strzelczyk golonkę zapieka z jabłkami, kiszoną kapustą i ziemniakami, to sekret doskonałego i kompletnego dania.

Tomasz Strzelczyk na swoim kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube dzieli się z fanami prostymi przepisami na przepyszne dania. Z tego też kanału pochodzi przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule.

Strzelczyk niedawno pokazał, jak przygotować golonkę po polsku z ziemniakami, jabłkami i kiszoną kapustą. Całe danie wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Sama golonka jest niezwykle soczysta i delikatna, a podana z dodatkami tworzy fantastyczną potrawę.

Tomasz Strzelczyk zdradził swój patent na twardą golonkę wieprzową: najpierw gotuje mięso z dodatkiem ziół i przypraw, następnie nacina i naciera marynatą z miodu i musztardy. Tak przygotowana golonka trafia do piekarnika wraz z jabłkami, ziemniakami i kiszoną kapustą.

Golonka po polsku przepisu Tomasza Strzelczyka. Golonka zapieczona z ziemniakami, kapustą i jabłkami zachwyci każdego smakosza

Składniki:

  • 2 duże golonki wieprzowe

  • główka czosnku

  • 2 cebule białe

  • 4 liście laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • łyżka stołowa pieprzu mielonego

  • posolony wrzątek (na 1 kg mięsa 1 łyżka soli)

Składniki na marynatę:

  • 3 łyżki płynnego miodu

  • 3 łyżki musztardy delikatesowej

Dodatkowo:

  • 3 duże jabłka

  • 4 młode ziemniaki

  • cebula

  • 2 garście kiszonej kapusty

  • szczypta majeranku

  • sól, pieprz

  • szczypta suszonego czosnku w płatkach

Jak przygotować wyśmienitą golonkę po polsku? Golonka jest soczysta i bardzo aromatyczna

Golonkę umyj, oczyść, przełóż do garnka, następnie dodaj czosnek, cebule, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz mielony. Całość zalej posolonym wrzątkiem według proporcji 1 kg mięsa to 1 łyżka soli, przykryj i gotuj 1,5 godziny na wolnym ogniu.

Po tym czasie golonki przełóż na głębszą blachę do pieczenia, następnie ponacinaj je delikatnie i nasmaruj dokładnie marynatą z miodu i musztardy, odstaw. Jabłka i ziemniaki pokrój w plastry i poukładaj je obok golonek. Dodaj pokrojoną w słupki cebulę, całość oprósz suszonym majerankiem, solą, pieprzem, suszonym czosnkiem.

Na górę wyłóż kiszoną kapustę. Blachę wstaw do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika, piecz 2,5- 3 godziny , smacznego.

Poznaj również przepis Tomasza Strzelczyka na kotlety mielone bez bułki oraz na filety z kurczaka nadziewane bobem , każdy będzie prosił o dokładkę.

Golonka
Screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODASZFARTUCHA na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODASZFARTUCHA na YouTube

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy