Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty pomysł na sycącą przekąskę - parówki w cieście drożdżowym. Domownicy oszaleją na ich punkcie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 10.11.2022 21:11

Prosty pomysł na sycącą przekąskę - parówki w cieście drożdżowym. Domownicy oszaleją na ich punkcie

parówki w cieście
Canva / ribeirorocha

Parówki w cieście drożdżowym są pomysłową i smaczną przekąska. Można nazwać je rodzimą alternatywą dla hot- dogów, jednak są zdecydowanie smaczniejsze a przede wszystkim zdrowsze, niże popularny fast food. Smakowite parówki są dodatkowo bardzo proste do przygotowania.

Parówki w cieście drożdżowym możesz przygotować ze swoimi ulubionymi dodatkami. Wystarczy drobniutko je posiekać i zawinąć razem z kiełbaską w płat ciasta. Te parówki możesz podawać samodzielnie, lub maczać je np. w sosie czosnkowym lub ketchupie. Dzięki elastyczności przepisu parówki w cieście drożdżowym możesz za każdym razem zaserwować w innym wydaniu.

Ciasto do tego przepisu nie wymaga wyrastania. Wystarczy jedynie kilka minut na podniesienie się zaczynu. To sprawia, że parówki w cieście drożdżowym to przepis z gatunku ekspresowych.

Przepis na proste i pyszne parówki w cieście drożdżowym

Składniki:

  • 6 parówek dobrej jakości

  • 1 drobno posiekana czerwona cebula

  • 2 drobno posiekane ogórki kiszone

  • 3 plastry sera żółtego

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej

  • 25 g świeżych drożdży

  • 1 i 1/2 łyżki cukru

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 2 jajka

Smakowite parówki w cieście drożdżowym krok po kroku

Przygotuj zaczyn do parówek w cieście drożdżowym. W tym celu ogrzane nieco mleko przelej do miski, rozpuść w nim pokruszone drożdże, dodaj cukier oraz połowę ilości mąki. Kiedy zaczyn podniesie się, dołóż pozostałą część mąki, sól oraz jedno jajko i wyrób całość na gładkie ciasto.

Przygotuj nadzienie do parówek w cieście drożdżowym. Każdą parówkę nadkrój wzdłuż, a w powstałe kieszenie włóż po pół plastra sera żółtego. Następnie na serze rozłóż posiekaną cebulkę oraz ogórka.

Zacznij zawijać parówki w cieście drożdżowym. W tym celu owijaj je przygotowanymi plastrami ciasta. Tak przygotowane parówki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Parówki w cieście drożdżowym posmaruj rozkłóconym jajkiem, możesz je także posypać ziarnami sezamu, ziołami lub gruboziarnistą solą. Zapiekaj przez ok. 25 minut do zrumienienia się ciasta. Z prostych i szybkich przekąsek polecamy paluchy z ciasta francuskiego. Na amatorów słodkości czeka przepis na wyborne domowe sezamki.

Canva / Tomophafan
Canva / Tomophafan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: