Prosty pomysł na sycącą przekąskę - parówki w cieście drożdżowym. Domownicy oszaleją na ich punkcie
Parówki w cieście drożdżowym są pomysłową i smaczną przekąska. Można nazwać je rodzimą alternatywą dla hot- dogów, jednak są zdecydowanie smaczniejsze a przede wszystkim zdrowsze, niże popularny fast food. Smakowite parówki są dodatkowo bardzo proste do przygotowania.
Parówki w cieście drożdżowym możesz przygotować ze swoimi ulubionymi dodatkami. Wystarczy drobniutko je posiekać i zawinąć razem z kiełbaską w płat ciasta. Te parówki możesz podawać samodzielnie, lub maczać je np. w sosie czosnkowym lub ketchupie. Dzięki elastyczności przepisu parówki w cieście drożdżowym możesz za każdym razem zaserwować w innym wydaniu.
Ciasto do tego przepisu nie wymaga wyrastania. Wystarczy jedynie kilka minut na podniesienie się zaczynu. To sprawia, że parówki w cieście drożdżowym to przepis z gatunku ekspresowych.
Przepis na proste i pyszne parówki w cieście drożdżowym
Składniki:
6 parówek dobrej jakości
1 drobno posiekana czerwona cebula
2 drobno posiekane ogórki kiszone
3 plastry sera żółtego
2 niepełne szklanki mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 i 1/2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
Smakowite parówki w cieście drożdżowym krok po kroku
Przygotuj zaczyn do parówek w cieście drożdżowym. W tym celu ogrzane nieco mleko przelej do miski, rozpuść w nim pokruszone drożdże, dodaj cukier oraz połowę ilości mąki. Kiedy zaczyn podniesie się, dołóż pozostałą część mąki, sól oraz jedno jajko i wyrób całość na gładkie ciasto.
Przygotuj nadzienie do parówek w cieście drożdżowym. Każdą parówkę nadkrój wzdłuż, a w powstałe kieszenie włóż po pół plastra sera żółtego. Następnie na serze rozłóż posiekaną cebulkę oraz ogórka.
Zacznij zawijać parówki w cieście drożdżowym. W tym celu owijaj je przygotowanymi plastrami ciasta. Tak przygotowane parówki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Parówki w cieście drożdżowym posmaruj rozkłóconym jajkiem, możesz je także posypać ziarnami sezamu, ziołami lub gruboziarnistą solą. Zapiekaj przez ok. 25 minut do zrumienienia się ciasta. Z prostych i szybkich przekąsek polecamy paluchy z ciasta francuskiego. Na amatorów słodkości czeka przepis na wyborne domowe sezamki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Stary przepis na zupę z dyni. Jej smak podkreślają wyjątkowe dodatki
Lekkie jak piórko fit naleśniki. Wszystko przez sekretny składnik
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama