Prosty przepis na pyszne śledzie po myśliwsku
Śledzie królują na polskich stołach w święta. Nie musicie jednak czekać, by delektować się wyjątkowym smakiem tej ryby. Przyrządźcie je już dziś w wersji po myśliwsku i zaskoczcie swoich gości tą pyszną przystawką z dodatkiem grzybów.
Zdradzaliśmy wam jak przyrządzić smaczne śledzie w oleju . Prezentowaliśmy też już recepturę na te pod pierzynką, z dodatkiem soczystych, winnych jabłek . Dziś zachęcamy do odkrycia śledzi w połączeniu z pysznymi leśnymi grzybami. Smakują one idealnie ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.
Przepis na obłędnie pyszne śledzie po myśliwsku
Składniki:
-
500 g solonych śledzi
-
1 szklanka suszonych grzybów
-
1 średnia cebula
-
2 szklanki wody
-
1/2 szklanki oleju rzepakowego
-
3 łyżki octu jabłkowego
-
3 łyżki przecieru pomidorowego
-
1 łyżka cukru
-
2 liście laurowe
Składniki na marynatę:
-
3 średnie cebule
-
3 szklanki wody
-
1 szklanki octu spirytusowego 10%
-
1/2 szklanki cukru
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
3 liście laurowe
-
1 łyżeczka gorczycy
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy je do garnka lub większego rondelka. Dodajemy pozostałe składniki marynaty, zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia.
Śledzie umieszczamy w dużym słoju, zalewamy je marynatą i odstawiamy na dobę do lodówki. Po tym czasie wyciągamy śledzie oraz połowę cebuli z zalewy. Pozostałą cebulę zachowujemy do przygotowania innej sałatki śledziowej.
Rybę kroimy na mniejsze kawałki. Grzyby zalewamy wodą i gotujemy przez 30 minut. Wyjmujemy je przy pomocy łyżki cedzakowej i kroimy w cienkie plasterki. Wodę z gotowania zachowujemy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy cebulę, oprószamy ją solą i szklimy. Dodajemy grzyby oraz liście laurowe i smażymy na małym ogniu przez kilka minut.
Podlewamy wodą z gotowania grzybów , redukując do połowy płyn. Dodajemy przecier pomidorowy, ocet, cukier oraz olej. Dokładnie mieszamy i studzimy.
Śledzie mieszamy z sosem grzybowo-pomidorowym , dodajemy cebulę z marynaty. Odstawiamy do schłodzenia. Przechowujemy w lodowce do tygodnia od przyrządzenia. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Murika
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: cafebabilon