Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszne śledzie pod pierzynką z jabłkami
Renata Materlińska
Renata Materlińska 24.10.2021 02:00

Pyszne śledzie pod pierzynką z jabłkami

śledzie
canva/iko636

Śledzie wystarczy zestawić z 2-3 składnikami, aby zamienić je w smaczną przekąskę. Jeśli zaś podasz je w efektowny sposób, będą też idealne na przystawkę. Zobacz jak przygotować pyszne śledzie pod pierzynką z jabłkami.

Solone filety śledziowe doskonale komponują się z wieloma składnikami. Możesz je przygotować w wersji na ostro, a także na słodką nutę. Wcześniej warto je namoczyć w wodzie lub mleku, by usunąć z nich nadmiar soli. Zbyt słony smak może bowiem przyćmić pozostałe składniki i nie będzie przyjemny dla naszych kubków smakowych.

Pyszne śledzie pod pierzynką z jabłkami

Składniki:

  • 6 solonych filetów śledziowych

  • 2 cebule

  • 3 winne jabłka

  • łyżeczka soku z cytryny

  • 4 łyżki majonezu

  • sól

  • natka pietruszki lub koperek

Przygotowanie śledzi pod pierzynką

Filety śledziowe opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 1-2 godziny. Po tym czasie odsącz je, osusz, pokrój na kawałki.

Cebulę obierz z łupin, pokrój w kostkę lub półkrążki. Umieść na sicie, przelej wrzątkiem, odsącz.

Jabłka obierz, zetrzyj na dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj z cebulą i majonezem, przypraw pieprzem.

W naczyniu układaj na przemian warstwy śledzia i majonezu z dodatkami. Wierzch udekoruj natką pietruszki lub koperkiem. Przed podaniem śledzie schłodź.

Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na pyszne śledzie. Zobaczcie, jak przygotować śledzie w curry, a także jak zrobić marynowane śledzie bez octu.

posiekana cebula
posiekana cebula

Źródło zdjęcia: canva/Taku_S

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram