Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty sposób na soczystą wątróbkę
Adam Moskal
Adam Moskal 26.03.2022 00:16

Prosty sposób na soczystą wątróbkę

Wąytróbka smażona
canva/Dimijana, Getty Images

Dobrze wysmażona wątróbka nie ma sobie równych - jest delikatna, a w połączeniu ze słodką cebulką, staje się prawdziwym rarytasem. Aby wyszła soczysta, należy solić ją dopiero po usmażeniu. Sól wyciąga wilgoć, co przy zbyt długim wystawieniu wątróbki na jej działanie, ta staje się sucha jak wiór.

Aby wątróbka udała się w doskonały sposób, przed smażeniem warto wymoczyć ją w mleku. Dzięki temu usuwa się większość jej naturalnej goryczki, a także delikatnie ją zmiękcza.

Najważniejszym aspektem smażenia jej jest jedna sól, która nadaje wątróbce doskonałego smaku, a także pogłębia go. Oczywiście nie może jej zabraknąć, lecz warto powstrzymać się przed dodawaniem jej zbyt wcześnie - najlepiej działa posolenie na chwilę przed zdjęciem patelni.

Przepis na soczystą wątróbkę

Składniki:

  • pół kilo wątróbki

  • 2 cebule

  • 2 antonówki

  • mleko

  • masło klarowane

  • mąka

  • pieprz

  • sól

Zacznij od oczyszczenia wątróbki z błon i przerostów. Pokrój ją w cieńsze plasterki, przełóż do miski i zalej mlekiem. Odstaw ją na około 2 godziny do lodówki, aby chwilę się w nim pomoczyła.

W międzyczasie obierz cebulę oraz jabłka. Owoce umyj i wytnij z nich gniazda nasienne. Cebulę pokrój w piórka, wrzuć na patelnie z masłem i podsmażaj, aż się skarmelizuje. Następnie dodaj do niej pokrojone w kostkę jabłka.

Wątróbkę osusz z mleka, obtocz w mące i wrzuć do smażącej się cebuli. Gdy wątróbka nabierze złotej skórki, dopraw całość solą oraz pieprzem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka. Ten tekst zdradza przepis na wątróbkę bez masła, mąki i smażenia.

Wątróbka

Źródło zdjęcia: canva/witoldkr1, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis.pl; niebonatalerzu.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Wieprzowina