Smakosze.pl Przepisy Prosty sposób na soczyste żeberka z piekarnika
canva/gbh007, Getty Images

Prosty sposób na soczyste żeberka z piekarnika

3 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pieczone żeberka są jednym z najczęściej wybieranych dań obiadowych. Ich przygotowanie jest banalnie proste i łatwe, choć trzeba chwile zaczekać, aż mięso się upiecze. Kluczem do soczystości jest dobra marynata oraz odpowiednia temperatura pieczenia.

Żeberka można sporządzić na najróżniejsze sposoby. Najczęściej obsypuje się jednak jedynie przyprawami, a następnie wstawia do pieca. Marynowanie pozwala znacznie zwiększyć intensywność smaku, a także wilgotności mięsa.

Poniższy przepis opiera się na marynacie miodowo-musztardowej, która swoim słodkim, lekko pikantnym i kwaśnym smakiem świetnie komponuje się z żeberkami oraz innymi dodatkami.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pieczone żeberka

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule opisujemy pyszny sposób na soczysty schab pieczony w rękawie. Ten tekst poświęcony został pasztetowi z mięsa po rosole.

Składniki:

  • 1 kg żeberek surowych

  • 5 łyżek oleju słonecznikowego

  • 2 łyżki miodu

  • 1 łyżka musztardy

  • 2 czerwone cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 100 ml piwa jasnego lub bulionu

Zacznij od oczyszczenia żeberek z błon i nadmiaru tłuszczu. Najważniejsze jest usunięcie błony, która pokrywa stronę z mniejszą ilością mięsa. Po czyszczeniu wstaw mięso do naczynia żaroodpornego.

Obierz cebulę oraz ząbki czosnku. Czosnek w całości wrzuć pomiędzy kawałki mięsa, a cebulę pokrój na ćwiartki i również dodaj do naczynia. Skrop warzywa i mięso olejem.

Miód, musztardę i piwo lub bulion wymieszaj i zalej miksturą żeberka. Zakryj je folią aluminiową i piecz w temperaturze 180 stopni przez półtorej godziny . Po tym czasie ściągnij folię i piecz kolejne 30 minut. Podawaj z ziemniakami oraz surówką. Smacznego.

Żeberka pieczone

Źródło: canva/gbh007, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poprostupycha.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy