Czy wiecie, jak dokładnie oczyścić pora? Często pomijana czynność jest niezbędna, by do naszych dań nie trafił znajdujący się w warzywie piasek. Na szczęście wystarczy przeciąć je wzdłuż i dokładnie wypłukać, by uniknąć niemiłej niespodzianki.
Pora często dodajemy do bulionów, a wielu z nas nie ma w zwyczaju myć go przed użyciem i co najwyżej usuwa zewnętrzne liście i końcówkę. To ogromny błąd, który może przyczynić się do pogorszenia walorów dania. Wewnątrz warzywa bowiem wcale nierzadko znaleźć można resztki ziemi.
Kultowe rurki z bitą śmietaną zrobisz w parę chwil. Wielki przysmak za grosze
CZYTAJ DALEJJak oczyścić pora? Wystarczy przeciąć i opłukać
Pozbycie się resztek zanieczyszczeń z pora wcale nie jest trudne i warto o nim pamiętać. Oprócz usunięcia części z korzeniem, w której zwykle nawet widać piach, zadbać należy też o sprawdzenie, czy jego ziarenka nie znajdują się czasem jeszcze głębiej, między liśćmi warzywa.
Jak to zrobić? Pora wystarczy przekroić wzdłuż na 2, a najlepiej na 4 części i opłukać pod bieżącą wodą, wprowadzając płyn we wszystkie zakamarki. Po takiej kąpieli po niepożądanych dodatkach nie powinno już być śladu.
Można pokusić się też o niepełne przecięcie warzywa w czterech miejscach, a dokładniej w połowie każdej z „połówek” pora. W ten sposób uda nam się uzyskać coś w rodzaju pióropusza, który też ułatwi skuteczne opłukanie.
Oczyszczenie już pokrojonego pora też jest możliwe
Jeśli już rozpoczęliśmy krojenie warzywa, a zapomnieliśmy go dokładnie oczyścić, nic straconego. Talarki także da się przepłukać. Wystarczy przenieść je na sito o niezbyt gęstym splocie i przelać bieżącą wodą. Jeśli wykorzystamy do tego celu wrzątek, dodatkowo złagodzimy smak pora i delikatnie go zmiękczymy.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na przysmaki z porem. Szczególnie polecamy sycącą zupę krem z dodatkiem ziemniaka. Spróbujcie też koniecznie roślinnego smalcu z fasoli i porem zastąpcie cebulę - będzie pysznie.
canva/haha21
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: