Przedwojenne kluski bija na głowę kopytka. Robi się je ze zdrowego składnika
Kluski są świetnym dodatkiem od niejednego obiadu. Wykonanie ich jak za dawnych lat — z kaszy jaglanej — sprawi, że uzyska się efekty, o jakich trudno marzyć przy kopytkach czy innych ziemniaczanych przysmakach. Pozycja obowiązkowa do spróbowania.
Przepis na kluski z kaszy jaglanej
Lekkie, rozpływające się w ustach i sycące, bo bogate w białko — takie są kluski z kaszy jaglanej. Wykonanie ich to przysłowiowa bułka z masłem, a opcji podanie jest tyle, ile tylko przyjdzie nam do głowy. Warto od razu zrobić więcej, bo każdy zje ze smakiem.
Składniki:
- 180 g kaszy jaglanej
- 625 ml zimnej wody
- około 150 g mąki pszennej + do panierowania
- 2 duże jaja
- sól i pieprz w ilości do smaku
Do podania (opcje):
- masło
- smalec ze skwarkami
- oliwa z suszonych pomidorów lub ziołowa
Jak zrobić kluski z kaszy jaglanej? Dawny przepis jest znakomity
Zaczynamy od wypłukania kaszy jaglanej na sicie. Przelewamy ją wodą, aż przestanie pojawiać się piana. Dzięki temu zabiegowi ziarno nie będzie goryczkowe po przyrządzeniu.
Wrzucamy do garnka z zagotowaną wodą. Wcześniej płyn solimy. Przykrywamy naczynie i gotujemy na wolnym ogniu przez 13-15 minut. Kasza powinna wchłonąć całą wodę. Wtedy wyłączamy płomień, ale jeszcze postawiamy garnek przykryty przez chwilę.
Z wystudzonej kaszy z dodatkiem jajek i mąki formujemy jednolitą masę i lepimy z niej kluski wielości orzecha włoskiego. Każdą z nich obtaczamy w odrobinie mąki, po czym gotujemy w osolonym wrzątku przez 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię płynu.
Wskazówka: kaszę jaglaną dobrze sklei też aquafaba. Zastąpcie każde jajko 3 łyżkami wody z puszki ciecierzycy, a uzyskacie kluski w wersji wegańskiej. Możecie też urozmaicić smak klusek, gotując ziarno w bulionie.
Jak podać kluski z kaszy jaglanej?
Sposób na zaserwowanie tych sycących kuleczek jest kilka. Można je połączyć ze zrumienionym na suchej patelni boczkiem lub smalcem. Niektórzy serwują je także z płynnym masłem, dodając do niego wcześniej np. szałwię. Smaczna będzie też opcja z oliwą aromatyzowaną np. pochodzącą ze słoika pełnego suszonych pomidorów.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite kluski. Sprawdźcie koniecznie, jak wspaniale smakują te ziemniaczane podane z kapustą kiszoną. Być może skusi was też sprawdzony patent na kluski francuskie — będą idealnym dodatkiem do zup.