Smakosze.pl
Kluski ziemniaczane w przepysznej odsłonie

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Nasze dania

Jak zrobić kluski ziemniaczane?

31 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowite kluski ziemniaczane niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Specjał sam w sobie smakuje obłędnie. Jednak dodatek w postaci kiszonej kapusty przemieni danie w smakołyk, któremu nie sposób się oprzeć. Kluski ziemniaczane przygotujesz w mgnieniu oka.

Nie da się ukryć, że kluski ziemniaczane uchodzą za jeden z klasyków polskiej kuchni. Niektórzy smakosze mogliby zajadać je nieustannie. Okazuje się, że kluski ziemniaczane smakują jeszcze lepiej, jeśli wzbogaci się je o kiszoną kapustę. Efekt pozostaje na długo w pamięci.

Kluski ziemniaczane w przepysznej odsłonie

W każdym domu kluski ziemniaczane przygotowuje się odrobinę inaczej. Niektórzy dodają do nich podsmażoną cebulkę, skwarki lub twaróg. Mało kto spodziewałby się, że uwielbiany rarytas za sprawą kapusty kiszonej może tyle zyskać.

Kluski ziemniaczane z dodatkiem kapusty kiszonej charakteryzują się bardziej wyrazistym smakiem. Sprosta on wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Prośby o dokładkę są pewne.

Kultowe kluski ziemniaczane są idealną propozycją dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie posiłków. Zrobienie dania nie wymaga dużego nakładu pracy i nawet smakosze, którzy na co dzień stronią od kulinarnych aktywności, z pewnością sobie poradzą.

Jakiś czas temu prezentowaliśmy recepturę na kluski śląskie. Tym razem postawimy na inny klasyczny specjał. Kluski ziemniaczane momentalnie znikają z talerzy. Zanim przystąpimy do przygotować, musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki.

  • 500 g ziemniaków

  • 250 g mąki

  • 1 jajko

  • odrobina soli

  • kiszona kapusta

  • cebula

  • olej

(YouTube / Nasze dania)

Niezawodny przepis na wyborne kluski ziemniaczane z kapustą

Na początku ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o niewielkich oczkach. Masę przekładamy na sitko, które umieszczamy nad garnkiem. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru wody. Nie wylewajmy jej, ponieważ może się jeszcze przydać.

Masę ziemniaczaną wkładamy do miski i mieszamy z jajkiem, odrobiną soli oraz połową mąki. Całość łączymy tak, aby otrzymać w miarę jednolite ciasto. Kiedy już to się stanie, wówczas powoli dodajemy pozostałą mąkę. Jednocześnie cały czas mieszamy ciasto.

Ciasto umieszczamy stopniowo w osolonym wrzątku. Najlepiej robić to łyżeczką. Warto sprawdzić, czy pierwszy klusek ma odpowiednią konsystencją. Jeśli jest zbyt mało zwarty, wówczas należy dodać więcej mąki.

Kluski powinny zająć całe dno garnka. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze minutę. Po tym czasie należy je odłowić. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy na nim posiekaną cebulę i kiszoną kapustę. Właśnie z takim dodatkiem najlepiej serwować kluski ziemniaczane. Podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale Nasze dania. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej. Godny uwagi jest także przepis na czarne kluski.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Spiżarnia Schronisko Smaków

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >