Przepis na miód z mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski w formie miodu? Nic nie stoi na przeszkodzie. W sklepach produkt dostaniemy za około 50 złotych. Nie da się ukryć, że jest to dosyć dużo pieniędzy, jak za słoik miodu. Na szczęście możemy zrobić go samodzielnie.
Mniszek lekarski w trosce o zdrowie
Niepozorny mniszek lekarski przez wiele osób uznawany jest za chwast, który nie przynosi żadnego pożytku. Już sama nazwa rośliny sugeruje, że może ona pomóc nam zachować zdrowie w należytej kondycji. Warto wiedzieć, na co pomaga mniszek lekarski.
Mniszek lekarski wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Miód z tej rośliny pomaga na infekcje górnych dróg oddechowych i ból gardła. Nie można zapomnieć, że mniszek lekarski ma również właściwości przeciwmiażdżycowe, żółciopędne oraz odtruwające.
Mniszek lekarski w formie miodu zawiera wiele cennych składników odżywczych. Zalicza się do nich między innymi mangan, potas, żelazo, fosfor, witaminy A, C i D oraz witaminy z grupy B. Miód z mniszka lekarskiego wspiera odporność i układ pokarmowy.
Jakiś czas temu wspominaliśmy o prozdrowotnych właściwościach naparu z pokrzywy. Dziś skoncentrujemy się na miodzie z mniszka lekarskiego. Zanim przystąpimy do przygotowań, musimy zebrać charakterystyczne żółte kwiaty.
Jak zbierać mniszek lekarski?
Mniszek lekarski najlepiej zbierać w maju w trakcie słonecznych dni. Wówczas miód nie powinien zawierać nut goryczy, a same kwiaty mają więcej smaku i aromatu. Oczywiście istotna jest kwestia doboru miejsca zbiorów.
(Canva / Nikolay_Donetsk)
Kwiaty koniecznie zbierajmy przed południem w miejscach, które są daleko od dróg. Dzięki temu pozyskamy najzdrowsze i najsmaczniejsze rośliny. Najlepiej sprawdzają się kwiaty z łąk. Jeśli zgromadzimy już około 500 sztuk mniszka lekarskiego, wówczas możemy przystąpić do przygotowań.
Miód z mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski wykładamy na białym papierze na około godzinę. Dzięki temu wyjdą z nich wszystkie owady. Sprawdzamy, czy kwiaty nie są zanieczyszczone. Umieszczamy je w garnku i zalewamy litrem wody. Całość doprowadzamy do wrzenia.
Wywar odstawiamy na dobę. Po tym czasie przecedzamy go przez gazę. Do cieczy dodajemy kilogram cukru i sok z dwóch cytryn. Mieszankę gotujemy na małym ogniu. Kiedy wszystkie składniki się połączą, miód jest już gotowy.
Mniszek lekarski w takiej formie powinien być spożywany po jednej łyżeczce 4 razy na dobę. Najlepiej przechowywać go w wyparzonych słoiczkach. Warto również sięgnąć po wywar z liści laurowych i jabłek. Oczywiście pamiętajmy, że w przypadku problemów zdrowotnych najlepszym rozwiązaniem jest kontakt z lekarzem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Poradnik Zdrowie; Moje Gotowanie; iZielnik