Smakosze.pl
Młoda kapusta wyjdzie jeszcze lepiej

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Kulinarne przygody

Przepis na młodą kapustę z dodatkiem

21 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowita młoda kapusta jest jednym z tych dań, które potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wymagających wielbicieli kulinariów. Wystarczy, że wzbogacimy ją o koperek, a danie zachwyci swoimi walorami smakowymi. Prośby o dokładkę są pewne.

Nie da się ukryć, że młoda kapusta zalicza się do specjałów, które goszczą na naszych stołach w czasie wiosny. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a dodatek koperku sprawi, że smakołyk będzie nie lada pokusą.

Młoda kapusta z niepozornym składnikiem

Młoda kapusta jest absolutnym kulinarnym szlagierem, który na stałe wpisał się w naszą rodzimą kuchnię. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby kultową potrawę. Okazuje się, że młoda kapusta wiele zyskuje za sprawą koperku.

Koperek i młoda kapusta doskonale współgrają ze sobą smakami. Taką kombinację z pewnością docenią wielbiciele swojskich specjałów. Kapusta w tej odsłonie momentalnie znika z talerzy. Lepiej przygotować jej więcej, ponieważ prośby o dokładkę są normą.

Niedawno przedstawialiśmy przepis na zupę, w której główną rolę grała młoda kapusta. Dziś sięgniemy po przepis na zasmażany specjał, który doskonale sprawdza się zarówno w roli dodatku obiadowego, jak i niezależnej potrawy.

Młoda kapusta z koperkiem jest bardzo prosta w przygotowaniu i każdy powinien sobie poradzić z tym zadaniem bez najmniejszych problemów. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • główka młodej kapusty

  • pęczek koperku

  • 15 g mąki

  • 10 g koncentratu pomidorowego

  • 10 g śmietany

  • 15 g masła

  • sól 

  • pieprz

(YouTube / Kulinarne przygody)

Łatwy przepis na młoda kapustę z koperkiem

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści. Następnie musimy ją drobno poszatkować. Rozdrobnione warzywo umieszczamy w garnku. Dolewamy do niego tyle wody, by przykryła całą kapustę. Całość doprowadzamy do wrzenia.

Po 5 minutach odlewamy mniej więcej połowę wody. Do kapusty dodajemy przyprawy i kontynuujemy gotowanie. Godna polecenia jest papryka wędzona, która nada specjałowi bardziej wyrazistego smaku. Jednak możemy ograniczyć się wyłącznie do soli i pieprzu.

Oprócz przypraw kapustę wzbogacamy o posiekany koperek i koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszamy i gotujemy przez około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Wystarczy rozgrzać na patelni masło i usmażyć na nim mąkę. Mieszankę wzbogacamy o śmietanę, a następnie dodajemy do młodej kapusty.

Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut. Młoda kapusta z koperkiem jest już gotowa. Domownicy będą nią zachwyceni. Przepis na podobny specjał można znaleźć na YouTube na kanale Kulinarne przygody. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule. Warto również wiedzieć, jak przygotować bigos, w którym pierwsze skrzypce gra młoda kapusta.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy; YouTube / Kulinarne przygody

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >
jak upiec bezę?

Przepisy

Jak upiec bezę, by była chrupiąca?

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekki chłodnik ogórkowy do zrobienia w kwadrans

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i prosta sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?

Czytaj więcej >