Przepis na młodą kapustę z dodatkiem
Nie da się ukryć, że młoda kapusta zalicza się do specjałów, które goszczą na naszych stołach w czasie wiosny. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a dodatek koperku sprawi, że smakołyk będzie nie lada pokusą.
Młoda kapusta z niepozornym składnikiem
Młoda kapusta jest absolutnym kulinarnym szlagierem, który na stałe wpisał się w naszą rodzimą kuchnię. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby kultową potrawę. Okazuje się, że młoda kapusta wiele zyskuje za sprawą koperku.
Koperek i młoda kapusta doskonale współgrają ze sobą smakami. Taką kombinację z pewnością docenią wielbiciele swojskich specjałów. Kapusta w tej odsłonie momentalnie znika z talerzy. Lepiej przygotować jej więcej, ponieważ prośby o dokładkę są normą.
Niedawno przedstawialiśmy przepis na zupę, w której główną rolę grała młoda kapusta. Dziś sięgniemy po przepis na zasmażany specjał, który doskonale sprawdza się zarówno w roli dodatku obiadowego, jak i niezależnej potrawy.
Młoda kapusta z koperkiem jest bardzo prosta w przygotowaniu i każdy powinien sobie poradzić z tym zadaniem bez najmniejszych problemów. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?
główka młodej kapusty
pęczek koperku
15 g mąki
10 g koncentratu pomidorowego
10 g śmietany
15 g masła
sól
pieprz
(YouTube / Kulinarne przygody)
Łatwy przepis na młoda kapustę z koperkiem
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści. Następnie musimy ją drobno poszatkować. Rozdrobnione warzywo umieszczamy w garnku. Dolewamy do niego tyle wody, by przykryła całą kapustę. Całość doprowadzamy do wrzenia.
Po 5 minutach odlewamy mniej więcej połowę wody. Do kapusty dodajemy przyprawy i kontynuujemy gotowanie. Godna polecenia jest papryka wędzona, która nada specjałowi bardziej wyrazistego smaku. Jednak możemy ograniczyć się wyłącznie do soli i pieprzu.
Oprócz przypraw kapustę wzbogacamy o posiekany koperek i koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszamy i gotujemy przez około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Wystarczy rozgrzać na patelni masło i usmażyć na nim mąkę. Mieszankę wzbogacamy o śmietanę, a następnie dodajemy do młodej kapusty.
Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut. Młoda kapusta z koperkiem jest już gotowa. Domownicy będą nią zachwyceni. Przepis na podobny specjał można znaleźć na YouTube na kanale Kulinarne przygody. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule. Warto również wiedzieć, jak przygotować bigos, w którym pierwsze skrzypce gra młoda kapusta.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Gotujmy; YouTube / Kulinarne przygody