Przepis na pyszny pasztet z warzyw po rosole
Rosół to pyszna zupa, której żaden smakosz się nie oprze. Co jednak zrobić z pozostałymi po jego gotowaniu warzywami? Spróbujcie z nich przyrządzić pyszny pasztet. Przepis jest prosty, a efekt pozytywnie was zaskoczy.
Przepis na pasztet z warzyw z rosołu
Składniki:
-
3 szklanki warzyw z rosołu zmielonych w maszynce
-
2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy, ciecierzycy lub fasoli
-
5 szklanek kaszy jaglanej
-
3 duże cebule
-
1 duży pęczek koperku
-
1 szklanka bułki tartej
-
1 szklanka skrobi ziemniaczanej
-
3 duże ziemniaki (opcjonalnie)
-
2 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka ostrej papryki
-
2 łyżki wędzonej papryki
-
1 łyżeczka czosnku suszonego
-
2 łyżki kminu i 2 łyżki kolendry (opcjonalnie)
-
olej
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Kaszę jaglaną płuczemy, aż przestanie się pienić i przygotowujemy według tego przepisu . Fasolę, ciecierzycę lub soczewicę odlewamy ze słoika albo puszki i dokładnie płuczemy.
Jeśli decydujemy się wykorzystać samodzielnie gotowane strączki, wymoczmy je i gotujmy tak długo, jak tego potrzebują. Koperek siekamy. Warzywa z rosołu mielimy w maszynce razem z ugotowaną i ostudzoną kaszą, strączkami, cebulką i ziemniakami, jeśli ich używamy.
Masę warzywną mieszamy z przyprawami , wsypujemy koperek, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy ją i odstawiamy na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Formę smarujemy olejem i obsypujemy bułka tartą. Układamy w niej masę, mocno dociskając do dna, tak aby usunąć powietrze. Pieczemy przez 70 minut. Studzimy. Podajemy z pieczywem i świeżymi ziołami.
Z mięsa po rosole także możecie przyrządzić pyszną pastę do kanapek . Sprawdźcie ten przepis i wykorzystajcie wasze rosoły w pełni. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/laperla_foto
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: olgasmile