Zdrowe kokosanki bez masła i cukru. Pyszne ciasteczka przygotowujesz w kilka chwil
Kokosanki są pysznym deserem. Dziś proponujemy wam prosty przepis na zdrową wersję rarytasu z małym twistem. Do masy dodamy czekoladę, a oprócz niej 3 inne składniki. W zaledwie 30 minut zrobicie lekkie ciasteczka, po które sięgnąć może każdy. Spróbujecie?
Zdrowe kokosanki bez dodatku cukru i masła spodobają się wszystkim łasuchom. Bazę — podobnie jak w przypadku tradycyjnego przepisu — stanowić będą jajka i wiórki kokosowe. Zamiast popularnego słodzika wykorzystamy jednak pozbawiony kalorii erytrytol, a tłuszcz dodamy w formie odrobiny gorzkiej czekolady. Tyle wystarczy.
Jedna porcja kokosanek w takiej odsłonie dostarczy wam zaledwie około 200 kcal. Po przysmak można zatem sięgać nawet będąc na diecie. Czekolada gorzka zaserwowana w takiej ilości zaspokoi apetyt na słodkie i pozwoli wytrwać w zdrowych nawykach.
Przepis na zdrowe kokosanki
Jedna porcja pysznych ciasteczek to 6 większych lub 9 mniejszych sztuk. Do was należy decyzja, jakie kokosanki uformujecie na blasze. Pamiętajcie tylko, że mniejsze szybciej się upieką.
Składniki na 6 porcji:
2 duże jaja
138 g wiórków kokosowych
42 g gorzkiej czekolady
72 g erytrytolu
Jak przygotować zdrowe kokosanki? Ciasteczka zjesz nawet na diecie
Zaczynamy od nastawienia piekarnika na temperaturę 180 stopni Celsjusza. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z erytrytolem. Starannie siekamy czekoladę i dodajemy ją do masy wraz z wiórkami kokosowymi. Dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie ostrożnie łączymy z pozostałymi składnikami. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy niezbyt duże ciasteczka. Kokosanki pieczemy przez 10-15 minut. Smacznego.
Wskazówka: smak ciasteczek możecie wzbogacić, dodając do nich kilka kropel aromatu migdałowego lub waniliowego. Będą jeszcze lepsze.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na zdrowe słodycze. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować lekkie ciasto marchewkowe. Warte spróbowania będą również kulki mocy. Kultowy fit deser dostarcza sporo cennych składników odżywczych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ania Starmach zamiast szarlotki robi jabłka pod kruszonką. Ekspresowy deser zachwyca smakiem
Zostało Ci ciasto na pierogi? Nigdy go nie wyrzucaj. Oto garść pomysłów na jego wykorzystanie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama