Błyskawiczne i proste ciasteczka z bakaliami. Słodka chwila dla Ciebie
Ciastka owsiane są smakowitym i zdrowym deserem, po który z chęcią sięgnie niejeden smakosz. Sekretem pięknie wyrośniętego smakołyku jest proszek do pieczenia, który sprawia, że ciastka zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Koniecznie spróbujcie.
Ciastka owsiane suszą delikatnym słodkim smakiem i przyjemną chrupkością. Będą znacznie lżejsze niż maślany specjał czy rarytas z maszynki, a równie pyszne. Pięknie wyrośnięte dzięki proszkowi do pieczenia i po brzegi wypełnione bakaliami łakocie przygotujecie wyjątkowo sprawnie, a z talerzy znikną błyskawicznie. Możecie je podać nawet dzieciom. Skusicie się?
Przepis na doskonałe ciasteczka owsiane z bakaliami
Składniki:
2,5 szklanki płatków owsianych
1 szklanka pełnoziarnistych płatków pszennych
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki miodu
2 jaja
pół szklanki mleka
100 g masła klarowanego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
rodzynki
suszone śliwki
suszone morele
pestki z dyni
nasiona słonecznika
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni Celsjusza. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy płatki i mieszamy. W osobnym naczyniu umieszczamy jaja, mleko i miód i łączymy je, aż powstanie jednolita masa.
Wtedy wsypujemy suche składniki i ponownie mieszamy. Na patelni roztapiamy masło. Wlewamy je do miski z pozostałymi produktami. Wrzucamy posiekane bakalie. Wszystko starannie łączymy.
Na pokrytą papierem do pieczenia blachę wykładamy masę, formując spore ciastka o okrągłych brzegach. Pieczemy przez 8-10 minut z funkcją termoobiegu. Studzimy. Podajemy ze szklanką mleka lub kawą.
Wskazówka: jeśli masa na ciastka będzie bardzo gęsta po zmieszaniu, dodajcie nieco więcej mleka. Ono pomoże w osiągnięciu odpowiedniej konsystencji.
Źródło zdjęcia: canva/Jiri Hera
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Bosko soczyste kotlety z piersi kurczaka w majonezie i serze. Każdy będzie prosił o dokładkę
Do czego służy patyczek w opakowaniu daktyli? Ma ważną funkcję
Obłędne gołąbki z fasolą - pyszny obiad bez mięsa. Wyjątkowy farsz zachwyca
Źródło: gotowanie.onet