Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Błyskawiczne i proste ciasteczka z bakaliami. Słodka chwila dla Ciebie

Błyskawiczne i proste ciasteczka z bakaliami. Słodka chwila dla Ciebie

Błyskawiczne i proste ciasteczka z bakaliami
canva/Mariha-kitchen

Ciastka owsiane są smakowitym i zdrowym deserem, po który z chęcią sięgnie niejeden smakosz. Sekretem pięknie wyrośniętego smakołyku jest proszek do pieczenia, który sprawia, że ciastka zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Koniecznie spróbujcie.

Ciastka owsiane suszą delikatnym słodkim smakiem i przyjemną chrupkością. Będą znacznie lżejsze niż maślany specjał czy rarytas z maszynki, a równie pyszne. Pięknie wyrośnięte dzięki proszkowi do pieczenia i po brzegi wypełnione bakaliami łakocie przygotujecie wyjątkowo sprawnie, a z talerzy znikną błyskawicznie. Możecie je podać nawet dzieciom. Skusicie się?

Przepis na doskonałe ciasteczka owsiane z bakaliami

Składniki:

  • 2,5 szklanki płatków owsianych

  • 1 szklanka pełnoziarnistych płatków pszennych

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 4 łyżki miodu

  • 2 jaja

  • pół szklanki mleka

  • 100 g masła klarowanego

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • rodzynki

  • suszone śliwki

  • suszone morele

  • pestki z dyni

  • nasiona słonecznika

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni Celsjusza. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy płatki i mieszamy. W osobnym naczyniu umieszczamy jaja, mleko i miód i łączymy je, aż powstanie jednolita masa.

Wtedy wsypujemy suche składniki i ponownie mieszamy. Na patelni roztapiamy masło. Wlewamy je do miski z pozostałymi produktami. Wrzucamy posiekane bakalie. Wszystko starannie łączymy.

Na pokrytą papierem do pieczenia blachę wykładamy masę, formując spore ciastka o okrągłych brzegach. Pieczemy przez 8-10 minut z funkcją termoobiegu. Studzimy. Podajemy ze szklanką mleka lub kawą.

Wskazówka: jeśli masa na ciastka będzie bardzo gęsta po zmieszaniu, dodajcie nieco więcej mleka. Ono pomoże w osiągnięciu odpowiedniej konsystencji.

Ciasteczka owsiane dobrze smakują z mlekiem
Ciasteczka owsiane dobrze smakują z mlekiem

Źródło zdjęcia: canva/Jiri Hera

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet