Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na sernik smażony
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.12.2021 01:00

Przepis na sernik smażony

Przepis na sernik smażony
canva/Dar1930

Sernik smażony jest świetną alternatywą dla tradycyjnego sernika. Kruche ciasto przekładane gotowaną masą serową i jabłkami to ciasto, którego musisz spróbować. Sernik oblany jest domową polewą czekoladową. Poznaj przepis na wyśmienity sernik smażony.

Sernik smażony to ciasto warstwowe, a przełamanie smaku sera, jabłek i czekolady sprawi, że pokochają go wszyscy miłośnicy słodkości. Ciasto po przełożeniu jest wysokie i bardzo ładnie się prezentuje, dlatego też jest jednym z moich ulubionych ciast pieczonych na większe uroczystości, czy spotkania w najbliższych gronie.

Masę serową łatwo przypalić, dlatego tez gotuj ją na wolnym ogniu i stale mieszaj. Przypalony ser zmieni smak i ciasto nie będzie już smaczne. Do masy jabłkowej wykorzystaj kwaśne, twarde jabłka, aby przełamać słodki smak ciasta, sera i czekolady. Jeśli masz słodką odmianę, zmniejsz ilość cukru, aby nie przesłodzić jabłek.

Masa serowa świetnie łączy się również z makiem- tu poznasz łatwy przepis na ciasto serowo-makowe, idealne do kawy i na większe okazje.

Przepis na sernik smażony

Składniki na kruche ciasto (blacha o wymiarach 22x25 cm):

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • jajko

  • szklanka cukru pudru

  • 2 kostki masła

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu

  • kostka masła

  • pół szklanki cukru pudru

  • opakowanie budyniu śmietankowego

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 3 jajka

Składniki na masę jabłkową:

  • 1 kg jabłek

  • szklanka cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • opakowanie galaretki cytrynowej

Składniki na polewę czekoladową:

  • tabliczka gorzkiej czekolady

  • 2 łyżki mleka

Jak przygotować sernik smażony?

Wszystkie składniki na kruche ciasto przesyp na stolnicę i wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy. Podziel ciasto na trzy części i wstaw do lodówki na godzinę. Każdy kawałek rozwałkuj, nakłuj delikatnie widelcem i wyłóż kolejno na blachę. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i picz 20 minut, odstaw do przestygnięcia.

Przygotuj masę serową: masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodawaj po jednym jajku i po łyżce sera, tak przygotowaną masę przełóż do garnka i mieszając doprowadź do zagotowania, dodaj budyń i mieszaj, aż dobrze połączy się z resztą, odstaw do przestudzenia.

Przygotuj masę jabłkową: zetrzyj jabłka na tarce z dużymi oczkami, odciśnij z soku i podsmaż z cukrem i cukrem wanilinowym na patelni, następnie dodaj suchą galaretkę i energicznie mieszaj, aby rozpuściła się w gorących jabłkach.

Produkty na sernik

Przygotuj polewę: czekoladę rozpuść z mlekiem w kąpieli wodnej, dokładnie wymieszaj i odstaw, aby gęsta polewa delikatnie przestygła.

Na jeden blat ciasta wyłóż pół masy serowej, przykryj drugim blatem, wyłóż jabłka, przykryj trzecim blatem, wyłóż resztę masy serowej i polej polewą czekoladową.