Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje
Świąteczny keks jest niczym innym, jak ciastem drożdżowym najeżonym bakaliami. Jego wykonanie jest bardzo łatwe, a smak nieporównywalny z żadnym innym ciastem. Ten kolorowy wypiek uświetni niejeden świąteczny stół. Keks z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom.
Nasz świąteczny keks przygotowuje się z użyciem oleju rzepakowego. Ten niedoceniany tłuszcz doskonale sprawdza się przy wypiekach i cukiernictwie. Olej mieszamy z zaledwie kilkoma podstawowymi produktami oraz bakaliami. Keks nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także pięknie prezentuje się na stole.
Przepis na kolorowy świąteczny keks
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki oleju rzepakowego
ok. 200 g mieszanki bakaliowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
masło i bułka tarta do przygotowania formy
Jak upiec wyśmienity świąteczny keks?
Jajka do świątecznego keksu wbij do dużej miski. Dodaj do nich cukier i przy użyciu miksera utrzyj składniki na gładką masę. Zacznij od najwyższych obrotów urządzenia, zmniejszają je stopniowo w miarę upływu czasu. Na końcu całość wymieszaj z olejem rzepakowym.
Do jajek z cukrem zacznij stopniowo przesiewać mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Miksuj, aż ciasto stanie się gładkie. Następnie do miski dołóż posiekane drobno bakalie i aromat waniliowy. Wszystko wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
Blachę do pieczenia świątecznego keksu wysmaruj masłem i wysyp bułka tartą. Następnie przełóż do niej przygotowaną masę. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 50-60 minut.
Upieczony świąteczny keks wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Gotowe ciasto możesz następnie polać ulubioną polewą i udekorować bakaliami. Keks idealnie komponuje się także z tradycyjnym lukrem. Sprawdź, jaki przepis na keks poleca Ania Starmach. Siostra Aniela zna się na pieczeniu ciast, jak nikt inny.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak ugotować wigilijną kapustę, aby nie powodowała wzdęć? Wystarczy prosty trick
Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama