Smakosze.pl
świąteczny keks

Canva / bhofack2

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

29 Listopada 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Świąteczny keks jest niczym innym, jak ciastem drożdżowym najeżonym bakaliami. Jego wykonanie jest bardzo łatwe, a smak nieporównywalny z żadnym innym ciastem. Ten kolorowy wypiek uświetni niejeden świąteczny stół. Keks z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom.

Nasz świąteczny keks przygotowuje się z użyciem oleju rzepakowego. Ten niedoceniany tłuszcz doskonale sprawdza się przy wypiekach i cukiernictwie. Olej mieszamy z zaledwie kilkoma podstawowymi produktami oraz bakaliami. Keks nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także pięknie prezentuje się na stole.

karp

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

CZYTAJ DALEJ

Przepis na kolorowy świąteczny keks

Składniki:

  • 4 jajka

  • 1 szklanka cukru

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego

  • ok. 200 g mieszanki bakaliowej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • kilka kropel aromatu waniliowego

  • masło i bułka tarta do przygotowania formy

Jak upiec wyśmienity świąteczny keks?

Jajka do świątecznego keksu wbij do dużej miski. Dodaj do nich cukier i przy użyciu miksera utrzyj składniki na gładką masę. Zacznij od najwyższych obrotów urządzenia, zmniejszają je stopniowo w miarę upływu czasu. Na końcu całość wymieszaj z olejem rzepakowym.

Do jajek z cukrem zacznij stopniowo przesiewać mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Miksuj, aż ciasto stanie się gładkie. Następnie do miski dołóż posiekane drobno bakalie i aromat waniliowy. Wszystko wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.

Blachę do pieczenia świątecznego keksu wysmaruj masłem i wysyp bułka tartą. Następnie przełóż do niej przygotowaną masę. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 50-60 minut.

Upieczony świąteczny keks wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Gotowe ciasto możesz następnie polać ulubioną polewą i udekorować bakaliami. Keks idealnie komponuje się także z tradycyjnym lukrem. Sprawdź, jaki przepis na keks poleca Ania Starmach. Siostra Aniela zna się na pieczeniu ciast, jak nikt inny.

Canva / Saaster

Canva / Saaster


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

szare kluski

Przepisy

Ktoś jeszcze pamięta szare kluski? Z tym dodatkiem były najlepsze

Czytaj więcej >
oponki serowe

Przepisy

Biją na głowę faworki i pączki. Serowe oponki królują w karnawale

Czytaj więcej >
Kopytka z kaszą manną

Przepisy

Wsyp 2 łyżki do ciasta na kopytka. Wyjdą mięciutkie i pyszne, jak nigdy

Czytaj więcej >
Sos z kiszonych ogórków

Przepisy

Sos z kiszonych ogórków. Pasuje nie tylko do obiadowych mięs

Czytaj więcej >
Pieczona owsianka Ewy Chodakowskiej

Przepisy

Chodakowska robi pieczoną owsiankę. Jest prosta, sycąca i bardzo zdrowa

Czytaj więcej >

Przepisy

Soczysta karkówka pieczona na kiszonej kapuście. Sycący zestaw na zimowy dzień

Czytaj więcej >