Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na tę pieczeń znalazłem w internecie. Smakuje wprost wybornie, a kosztuje grosze
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 18.03.2024 15:13

Przepis na tę pieczeń znalazłem w internecie. Smakuje wprost wybornie, a kosztuje grosze

pieczeń
fot. youtube.com/sprobujemy

Ta ni to pieczeń, ni to zapiekanka, to świetny sposób na szybki i przede wszystkim tani obiad. W przeciwieństwie do większości pieczeni, mięso gra w nim rolę drugoplanową. A na pierwszy plan wysuwają się niezwykłe, choć codzienne składniki. Skosztuj raz, a zakochasz się w tym smaku na zawsze.

Pieczeń ziemniaczana

Tę pieczeń można równie dobrze traktować jak zapiekankę. Mięso z pieczarkami i ziemniakami to zestawienie, które – podane z sałatką lub surówką – jest właściwie kompletnym posiłkiem. Pasuje doskonale nie tylko na tani obiad, lecz także na pożywne śniadanie. A i odgrzewa się dobrze, jest więc niezłym lunchem do pracy.

W pieczeni takiej po raz kolejny swoją wszechstronność pokazuje mięso mielone. Tutaj zestawione jest z pieczarkami i cebulą jako farsz do ziemniaczanej masy. W roli tej ostatniej doskonale sprawdzi się nadmiar puree ziemniaczanego z któregoś z wcześniejszych posiłków.

masa mięsna
fot. youtube.com/sprobujemy
Biedronka w poważnych tarapatach, kasjerzy nie mają złudzeń. „To będzie piekło"

Zapiekanka na tani obiad

Ilustracje do tego tekstu zaczerpnęliśmy z kanału Spróbujemy. Warto spróbować wersji autora, z mięsem drobiowym przyprawionym bazylią i gałką muszkatołową. My jednak polecamy mięso wieprzowo-wołowe

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego, wołowego lub mieszanego
  • ⅓ kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g startego sera żółtego
  • 2 jajka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka startego kminu rzymskiego

Pieczemy ziemniaczaną pieczeń

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i rozgniatamy na puree. Przyprawiamy tymiankiem i pieprzem i odstawiamy do ostygnięcia.

Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w półplasterki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulkę, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Na patelnię dodajemy mięso mielone, przyprawiamy kuminem, solą i pieprzem i podsmażamy mięso. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Przestudzone ziemniaki mieszamy z wybitymi jajkami i bułką tartą na gładką masę. Po podsmażeniu mięsa wyłączamy palnik, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i jeszcze raz mieszamy.

Do formy (np. keksowej) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy połowę masy ziemniaczanej. Na nią układamy mięsny farsz i przykrywamy drugą połową masy ziemniaczanej i posypujemy startą mozzarellą. Pieczeń wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy przez ok. godzinę

Wypróbuj też przepisy na żurek Tomasza Strzelczyka bez zakwasu i roladę z mielonego kurczaka.

mięso mielone.jpg
Fot. Canva/HandmadePictures