Smakosze.pl Przepisy Przepis na tę zupę ma ponad 100 lat. Rozgrzewa i syci na długie godziny, mogłabym ją jeść codziennie
Screen z filmu na kanale YouTube Zupa Gulaszowa Po Węgiersku.

Przepis na tę zupę ma ponad 100 lat. Rozgrzewa i syci na długie godziny, mogłabym ją jeść codziennie

12 października 2023

Pyszna i niesamowicie przyjemna w chłodne dni zupa gości u mnie dość często. Przepis powstał już dość dawno, a do mojej rodziny trafił w pokoleniu mojej babci. Jest nad wyraz prosty i zdecydowanie warto go przetestować.

Sycąca i rozgrzewająca zupa z Węgier

Zupa, którą moja rodzina uwielbia, ma bogatą historię. Powstała już ponad 100 lat temu na Węgrzech , gdzie stanowiła jeden z częstszych posiłków jadanych przez pasterzy. Mieli oni łatwy dostęp do mięsa wołowego, cebuli i papryki.

Danie, jakie przyrządzano z tych składników w metalowych garnkach i na świeżym powietrzu z czasem upowszechniło się również wśród bardziej zamożnych. W końcu dotarło też poza granice Węgier. A przepis na nie jest bardzo prosty. Trzeba spróbować.

Wołowina na zupę gulaszową.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Zupa Gulaszowa Po Węgiersku.
Zapomnij o suszeniu i marynowaniu. Mam o wiele lepszy sposób na przechowywanie grzybów, robię tak od lat

Zupa gulaszowa skradnie wasze serca

Potrawa bazuje na dobrej jakości wołowinie i warzywach — przede wszystkim papryce, której ostrość powinna być dość znaczna. To właśnie za jej sprawą zupa gulaszowa przyjemnie rozgrzewa. Warto spróbować. Jednak jeśli nie przepadacie za ostrym smakiem, możecie użyć łagodnej odmiany papryki.

Składniki:

  • 2-3 litry wody
  • 500-600 g golonki wołowej
  • 4 papryki w różnych kolorach
  • 1 średni seler
  • 2 mniejsze marchewki
  • 2 większe cebule
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 4 liście laurowe
  • 4-6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • ostra papryka wedle uznania
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • natka pietruszki do podania

Lista składników nie powinna być dla nikogo większym zaskoczeniem. Warto zrobić tę zupę, ponieważ smakuje obłędnie. Przygotowanie dokładnie opisuję w dalszej części artykułu. Na pewno sobie z nim poradzicie.

Jak zrobić zupę gulaszową? Przepis nie jest skomplikowany

Zaczynam od pokrojenia wołowiny w niezbyt dużą kostkę i przesmażenia jej na dobrze rozgrzanym oleju. Ogień pod patelnią powinien być dość duży, a mięso nie powinno być zbytnie stłoczone. Ma się dobrze zrumienić , a nie dusić w płynie, który puści.

Gotowe przenosimy do dużego garnka, a na tłuszczu, który pozostał ze smażenia przyrządzamy marchewkę i selera. Wcześniej obieramy te warzywa i kroimy w kostkę. Na świeżej porcji tłuszczu szklimy jeszcze posiekaną cebulę. Gdy już będzie miękką, też wkładamy do garnka.

Patelnię natomiast zalewamy wodą i płuczemy, zbierając smak. Płyn oczywiście przenosimy do garnka. Do naczynia wlewamy jeszcze tyle chłodnej wody, by przykryć wszystkie składniki. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz, słodką paprykę, kmin rzymski oraz gałkę muszkatołową.

Zupę gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej godzinę. Po tym czasie dodajemy zblendowane pomidory z puszki. Papryki kroimy w niewielkie kawałki, usuwając przy okazji gniazda nasienne.

Ziemniaki oczyszczamy i kroimy dwojaki — na mniejsze i większe kostki. Te drobniejsze, rozgotują się i zagęszczą danie. Warzywa wrzucamy do garnka. Wsypujemy po łyżce soli i pieprzu mielonego. Zupę gulaszową gotujemy jeszcze przez 30 minut.

Jak podawać zupę gulaszową?

Danie serwujemy z razowym chlebem lub bułką pszenną. Warto posypać je dodatkowo posiekaną natką pietruszki — będzie pachniało jeszcze piękniej.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na sycące zupy. Sprawdźcie jak zrobić wyśmienity krupnik . Być może skusi was też prosty patent na pomidorową w rozgrzewającej odsłonie z czerwoną soczewicą .

Rozgrzewająca zupa gulaszowa.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Zupa Gulaszowa Po Węgiersku.
Tak jabłecznik nauczyła mnie robić mama. Z tym dodatkiem ciasto wychodzi kruche i delikatne
Weź 3 jajka i wbij do szklanek. Żałuję, że nikt mi wcześniej nie pokazał tej sztuczki
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy