Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź 3 jajka i wbij do szklanek. Żałuję, że nikt mi wcześniej nie pokazał tej sztuczki

Weź 3 jajka i wbij do szklanek. Żałuję, że nikt mi wcześniej nie pokazał tej sztuczki

Jajka po wiedeńsku
Screen z filmu na kanale YouTube Anka Gotuje

Prosty sposób na jajka przyda się każdemu. Wbijając je do szklanek, będziecie mieli pewność, że ugotują się tak, jak chcecie. Takiego śniadania nikt nie odmówi.

Znakomite jajka po wiedeńsku

Entuzjaści jajek na miękko wiedzą, że nie ma nic gorszego niż zbyt mocno ścięte żółtko. Jednak kontrolowanie jego stanu jest utrudnione, gdy gotujemy jajko w skorupce. Wbicie produktu do szklanki rozwiąże ten problem i konsystencja rarytasu już zawsze będzie właściwa.

Składniki:

  • 3 duże jajka, najlepiej ekologiczne
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • posiekany szczypiorek wedle uznania

Proste składniki wcale nie oznaczają, że śniadanie z jajkami po wiedeńsku będzie nudne. Jeśli lubimy wersję na miękko, powinniśmy je wypróbować. Taki sposób przyrządzania jest prosty i skuteczny. Szczegółowo opisuję go w dalszej części artykułu.

Wykonanie jajek po wiedeńsku.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Anka Gotuje
To moja ulubiona surówka do obiadu. Robię ją błyskawicznie z zaledwie 4 składników, zawsze pasuje

Jak zrobić jajka po wiedeńsku? Prościej się nie da

Do przygotowania smakołyku przydadzą się szklanki lub kokilki — powinno ich być tyle samo, co przygotowywanych porcji. Każde jajko będziemy bowiem wbijać osobno do naczynia. Naczynia natomiast muszą być żaroodporne, bo będą trafiać do wrzątku.

W szerokim, choć niezbyt wysokim garnku zagotowujemy wodę i wstawimy tam jajka w szklankach. Będziemy całość gotować na niezbyt dużym ogniu przez 3-5 minut. Jajka po wiedeńsku będą gotowe, gdy ich białka zastygną, a żółtka pozostaną płynne.

Na koniec doprawiamy je odrobiną pieprzu i soli oraz posiekanym szczypiorkiem. Niektórzy na wierzchu układają jeszcze kawałeczek masła.

Wskazówka: jajka po wiedeńsku można też posypać inną zieleniną. Pasowała będzie m.in. natka pietruszki czy koperek. Wybierajmy według własnych preferencji.

 

Jak podawać jajka po wiedeńsku?

Zrobiony rarytas wystarczy jeszcze w szklance ustawić na talerzach, a obok położyć świeże pieczywo posmarowane masłem. Polecamy pyszne domowe kajzerki. Jeśli macie ochotę, można jeszcze podać sałatkę z pomidorów.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na podanie jajek na śniadanie. Sprawdźcie koniecznie, jak smakuje jajko w koszulce. Dobrze pasuje do tostów i wielu warzyw w wersji grillowanej lub pieczonej. Być może spodoba wam się też wyborna jajecznica z boczniakami.

Jajka po wiedeńsku są pyszne.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Anka Gotuje