Przepis na uwielbianą zupę szczawiową
Nie da się ukryć, że zupa szczawiowa jest jednym z największych szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby ten obłędny specjał. Dlaczego zupę szczawiową podaje się z jajkiem?
Zupa szczawiowa wyjdzie nam na zdrowie, jeśli dodamy do niej jajko
Bez wątpienia zupa szczawiowa potrafi przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Najczęściej serwuje się ją razem z jajkiem. Okazuje się, że szczaw jest pełen substancji, która jest neutralizowana właśnie za sprawą wspomnianego dodatku.
Zupa szczawiowa i jajko nie bez powodu idą ze sobą w parze. Specjał dostarcza nam kwasu szczawiowego, który negatywnie wpływa na przyswajanie magnezu i wapnia. Właśnie dlatego zupę jada się z jajkiem i śmietaną. Te składniki zawierają sporo wapnia, w związku z tym zupa szczawiowa nie przyczyni się do przykrych dolegliwości zdrowotnych.
Zupa szczawiowa jest prosta w przygotowaniu. Każdy powinien poradzić sobie z recepturą na uwielbiany swojski specjał. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Efekt powala na łopatki. Jakich składników potrzebujemy?
500 g żeberek
400 g skrzydełek z indyka
500 g świeżego szczawiu (ewentualnie 300 g ze słoika)
2 litry wody
2 marchewki
pietruszka
korzeń selera
por
cebula
60 ml śmietany 18%
5 g mąki pszennej
8 ziaren pieprzu
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
5 g soli
ugotowane ziemniaki
jajka na twardo
posiekany szczypiorek
(Canva / Tatiana Volgutova)
Zupa szczawiowa w przepysznej odsłonie
Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki. Oba rodzaje mięsa myjemy i umieszczamy w sporym garnku. Marchewki obieramy. Podobnie postępujemy z pietruszką i selerem. Dodajemy je garnka razem z porem oraz opaloną cebulą. Całość wzbogacamy o przyprawy i zalewamy wodą.
Wywar gotujemy pod przykryciem. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień tak, by zupa delikatnie pykała. Bulion powinien gotować się przez co najmniej 1,5 godziny. Pokrywka powinna cały czas znajdować się na garnku.
Zupę zdejmujemy z ognia i wybieramy z niej składniki. Marchewki kroimy na plasterki, a mięso odrywamy od kości. Dodajemy je do bulionu. Wywar ponownie podgrzewamy. Szczaw drobno siekamy i umieszczamy w garnku. Świeżą roślinę musimy wcześniej umyć.
W misce mieszamy śmietanę i mąkę. Zalewamy je odrobiną gorącej zupy. Całość starannie mieszamy. Kiedy otrzymamy jednolitą masę, wówczas przelewamy ją do garnka. Zupa szczawiowa jest już prawie gotowa.
Wystarczy jeszcze kilka minut gotowania. Jeśli korzystaliśmy ze świeżego szczawiu, wówczas powinniśmy posolić specjał. W przypadku przecieru ze słoika nie ma takiej potrzeby. Zupa szczawiowa najlepiej smakuje z dodatkiem jajka. Godny uwagi jest także przepis na kultową pomidorową w tanim i wegetariańskim wydaniu. Jako drugie danie warto sięgnąć po zapiekane pomidory z kurkami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ania Gotuje; Haps