Smakosze.pl
Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

canva/Waldemar Pietrzak

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

15 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Wegetariańska zupa ogórkowa jest szybkim i wyjątkowo aromatycznym posiłkiem. Zupa doprawiona jest koperkiem, natką pietruszki, kozieradką i czarnuszką, przez co zyskuje ciekawy, mocniejszy smak. Warzywa podsmażane na oliwie są jeszcze bardziej aromatyczne. Poznaj przepis na wegetariańską zupę ogórkową.

Czarnuszka ma lekko orzechowy, cierpki smak z wyraźną nutą oregano. Jest korzenną, niezwykle zdrową przyprawą dodawaną do wielu potraw, wzmacniając ich smak. Kozieradka natomiast w smaku podobna jest do znanej i lubianej przyprawy curry. Warzywa zapieczone z ziołami nadają im nowego, ciekawego i wyjątkowego aromatu.

Wegetariańską zupę ogórkową możesz zabielić dwiema łyżkami śmietany 18%, jednak wtedy mocno złagodzisz jej smak. Ogórki kiszone przed dodaniem do zupy przygotuj tak, jak inne warzywa. Zetrzyj je na tarce i przesmaż z odrobiną oliwy z oliwek, aby wydobyć z nich pełny smak.

Jeśli szukasz pomysłu na smaczną, wegetariańską zupę-tu znajdziesz przepis na zupę z cukinią, ziemniakiem i fetą. Doskonała na każdą okazję.

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Składniki na 6 porcji:

  • 3 marchewki

  • 5 ziemniaków

  • cebula

  • korzeń pietruszki

  • kawałek pora

  • 5 ogórków kiszonych

  • kostka rosołowa warzywna

  • szczypta czarnuszki i kozieradki

  • 3 ziela angielskie

  • kilka gałązek natki pietruszki i koperku

  • pieprz kolorowy

  • oliwa z oliwek

Jak przygotować wegetariańską zupę ogórkową?

W garnku z grubym dnem podsmaż na oliwie posiekaną cebulę z porem, następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki, korzeń pietruszki, oprósz czarnuszką, kozieradką i smaż przez kilka minut.

Podsmażone warzywa zalej 3 litrami wody, wrzuć kostkę rosołową i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj stare ogórki kiszone, koperek i natkę pietruszki. Dopraw pieprzem.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >