Przepis na wegetariańską zupę ogórkową
Wegetariańska zupa ogórkowa jest szybkim i wyjątkowo aromatycznym posiłkiem. Zupa doprawiona jest koperkiem, natką pietruszki, kozieradką i czarnuszką, przez co zyskuje ciekawy, mocniejszy smak. Warzywa podsmażane na oliwie są jeszcze bardziej aromatyczne. Poznaj przepis na wegetariańską zupę ogórkową.
Czarnuszka ma lekko orzechowy, cierpki smak z wyraźną nutą oregano. Jest korzenną, niezwykle zdrową przyprawą dodawaną do wielu potraw, wzmacniając ich smak. Kozieradka natomiast w smaku podobna jest do znanej i lubianej przyprawy curry. Warzywa zapieczone z ziołami nadają im nowego, ciekawego i wyjątkowego aromatu.
Wegetariańską zupę ogórkową możesz zabielić dwiema łyżkami śmietany 18%, jednak wtedy mocno złagodzisz jej smak. Ogórki kiszone przed dodaniem do zupy przygotuj tak, jak inne warzywa. Zetrzyj je na tarce i przesmaż z odrobiną oliwy z oliwek, aby wydobyć z nich pełny smak.
Jeśli szukasz pomysłu na smaczną, wegetariańską zupę-tu znajdziesz przepis na zupę z cukinią, ziemniakiem i fetą. Doskonała na każdą okazję.
Przepis na wegetariańską zupę ogórkową
Składniki na 6 porcji:
3 marchewki
5 ziemniaków
cebula
korzeń pietruszki
kawałek pora
5 ogórków kiszonych
kostka rosołowa warzywna
szczypta czarnuszki i kozieradki
3 ziela angielskie
kilka gałązek natki pietruszki i koperku
pieprz kolorowy
oliwa z oliwek
Jak przygotować wegetariańską zupę ogórkową?
W garnku z grubym dnem podsmaż na oliwie posiekaną cebulę z porem, następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki, korzeń pietruszki, oprósz czarnuszką, kozieradką i smaż przez kilka minut.
Podsmażone warzywa zalej 3 litrami wody, wrzuć kostkę rosołową i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj stare ogórki kiszone, koperek i natkę pietruszki. Dopraw pieprzem.
Smacznego.