Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepyszna jajecznica w tortilli - przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.10.2021 02:00

Przepyszna jajecznica w tortilli - przepis krok po kroku

 Przepyszna jajecznica w tortilli
canva/AmalliaEka

Jajecznica w tortilli jest świetnym pomysłem na śniadanie, szybki lunch, czy pożywną kolację. Ciepła, zapieczona tortilla z aromatyczną i delikatną jajecznicą ze szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi smakuje wybornie, jest sycąca i doda Ci energii na cały dzień. Poznaj prosty przepis na przepyszną jajecznicę w tortilli.

Tortilla jest klasycznym plackiem kuchni meksykańskiej. Jej uniwersalny smak sprawił, że placek cieszy się ogromną popularnością na całym świecie i jest wykorzystywany zarówno do dań meksykańskich, jak i jajecznicy, kurczaka i wielu innych, wspaniałych potraw.

Tortillę możesz złożyć na pół lub zwinąć ją w popularnego wrapa. Placek smakuje doskonale na ciepło, zapieczony na patelni grillowej. Jeśli masz opiekacz grillowy, gotowe danie możesz dodatkowo zapiec przez kilka minut, aby tortilla nabrała złocistego koloru i była lekko chrupiąca.

Jajecznica w tortilli smakuje równie dobrze w towarzystwie świeżych liści szpinaku. Tu znajdziesz prosty i sprawdzony przepis na jajecznicę ze szpinakiem i gałką muszkatołową.

Przepis na przepyszną jajecznicę w tortilli

Składniki na 2 porcje:

  • 6 jajek

  • 2 łyżki masła

  • kilka pomidorków koktajlowych

  • szczypiorek

  • 100 ml mleka

  • cebulka dymka

  • sól pieprz

  • 2 placki tortilli

Jak przygotować jajecznicę w tortilli?

Jajka roztrzep w miseczce z mlekiem. Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekaną cebulkę, wlej jajka, dopraw solą, pieprzem, oprósz szczypiorkiem i smaż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Tortille podgrzej z dwóch stron na patelni grillowej z odrobiną oliwy z oliwek. Na talerz połóż jeden placek, na połowie wyłóż jajecznicę, pokrojone pomidorki koktajlowe, przykryj tortillą. Podawaj na ciepło.

Smacznego.

Tagi: Jajka Danie