Smakosze.pl

canva/AmalliaEka

Przepyszna jajecznica w tortilli - przepis krok po kroku

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Jajecznica w tortilli jest świetnym pomysłem na śniadanie, szybki lunch, czy pożywną kolację. Ciepła, zapieczona tortilla z aromatyczną i delikatną jajecznicą ze szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi smakuje wybornie, jest sycąca i doda Ci energii na cały dzień. Poznaj prosty przepis na przepyszną jajecznicę w tortilli.

Tortilla jest klasycznym plackiem kuchni meksykańskiej. Jej uniwersalny smak sprawił, że placek cieszy się ogromną popularnością na całym świecie i jest wykorzystywany zarówno do dań meksykańskich, jak i jajecznicy, kurczaka i wielu innych, wspaniałych potraw.

Tortillę możesz złożyć na pół lub zwinąć ją w popularnego wrapa. Placek smakuje doskonale na ciepło, zapieczony na patelni grillowej. Jeśli masz opiekacz grillowy, gotowe danie możesz dodatkowo zapiec przez kilka minut, aby tortilla nabrała złocistego koloru i była lekko chrupiąca.

Jajecznica w tortilli smakuje równie dobrze w towarzystwie świeżych liści szpinaku. Tu znajdziesz prosty i sprawdzony przepis na jajecznicę ze szpinakiem i gałką muszkatołową .

Przepis na przepyszną jajecznicę w tortilli

Składniki na 2 porcje:

  • 6 jajek

  • 2 łyżki masła

  • kilka pomidorków koktajlowych

  • szczypiorek

  • 100 ml mleka

  • cebulka dymka

  • sól pieprz

  • 2 placki tortilli

Jak przygotować jajecznicę w tortilli?

Jajka roztrzep w miseczce z mlekiem. Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekaną cebulkę, wlej jajka, dopraw solą, pieprzem, oprósz szczypiorkiem i smaż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Tortille podgrzej z dwóch stron na patelni grillowej z odrobiną oliwy z oliwek. Na talerz połóż jeden placek, na połowie wyłóż jajecznicę, pokrojone pomidorki koktajlowe, przykryj tortillą. Podawaj na ciepło.

Smacznego.

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wlej jajko do gorącego mleka. Po chwili zyskasz ogromny przysmak
Czytaj więcej >

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]