Przepyszna jajecznica w tortilli - przepis krok po kroku
Jajecznica w tortilli jest świetnym pomysłem na śniadanie, szybki lunch, czy pożywną kolację. Ciepła, zapieczona tortilla z aromatyczną i delikatną jajecznicą ze szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi smakuje wybornie, jest sycąca i doda Ci energii na cały dzień. Poznaj prosty przepis na przepyszną jajecznicę w tortilli.
Tortilla jest klasycznym plackiem kuchni meksykańskiej. Jej uniwersalny smak sprawił, że placek cieszy się ogromną popularnością na całym świecie i jest wykorzystywany zarówno do dań meksykańskich, jak i jajecznicy, kurczaka i wielu innych, wspaniałych potraw.
Tortillę możesz złożyć na pół lub zwinąć ją w popularnego wrapa. Placek smakuje doskonale na ciepło, zapieczony na patelni grillowej. Jeśli masz opiekacz grillowy, gotowe danie możesz dodatkowo zapiec przez kilka minut, aby tortilla nabrała złocistego koloru i była lekko chrupiąca.
Jajecznica w tortilli smakuje równie dobrze w towarzystwie świeżych liści szpinaku. Tu znajdziesz prosty i sprawdzony przepis na jajecznicę ze szpinakiem i gałką muszkatołową.
Przepis na przepyszną jajecznicę w tortilli
Składniki na 2 porcje:
6 jajek
2 łyżki masła
kilka pomidorków koktajlowych
szczypiorek
100 ml mleka
cebulka dymka
sól pieprz
2 placki tortilli
Jak przygotować jajecznicę w tortilli?
Jajka roztrzep w miseczce z mlekiem. Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekaną cebulkę, wlej jajka, dopraw solą, pieprzem, oprósz szczypiorkiem i smaż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Tortille podgrzej z dwóch stron na patelni grillowej z odrobiną oliwy z oliwek. Na talerz połóż jeden placek, na połowie wyłóż jajecznicę, pokrojone pomidorki koktajlowe, przykryj tortillą. Podawaj na ciepło.
Smacznego.